CCIB a premiat strategia, viziunea, consecvenţa, pasiunea şi munca în echipă

„Performanţele celor aflaţi în top la această ediţie sunt cu atât mai meritorii cu cât au fost răsplătite rezultatele obţinute în 2009, an marcat de mutaţii semnificative în ceea ce priveşte cererea şi oferta, de creşterea unor economii şi declinul altora”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea ediţiei a XVII-a a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti. Manifestarea, care a avut loc miercuri, 3 noiembrie 2010, a devenit tradiţională pentru mediul de afaceri bucureştean şi a avut ca obiectiv evidenţierea celor mai performanţi operatori economici ce îşi au sediul social pe raza municipiului Bucureşti.
Începând cu acest an, Colegiul de Conducere al CCIB a hotărât să decerneze unor personalităţi din afara sistemului cameral, pentru contribuţii deosebite la consolidarea Camerei bucureştene, Trofeul HERMES. Anul acesta, trofeul a revenit domnului Kelemen Hunor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, ca simbol al recunoaşterii deschiderii pe care acesta a dovedit-o faţă de Camera bucureşteană şi faţă de proiectele pe care aceasta le dezvoltă în sprijinul comunităţii de afaceri. „Acest premiu a fost o surpriză pentru mine. Sunt onorat şi plăcut impresionat. Nu am fost pregătit pentru un astfel de premiu din partea mediului de afaceri, aşa că emoţia a fost pe măsură”, a declarat ministrul culturii şi patrimoniului naţional, subliind importanţa apropierii mediului economic de cel academic şi cultural şi apreciind implicarea Camerei bucureştene în proiecte de acest fel.
La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii universitare şi ştiinţifice, oficialităţi de la nivelul administraţiei publice şi organizaţiilor neguvernamentale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Stancu, prorector al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, prof. dr. ing. Mihai Mihăiţă, preşedintele Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR), Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), precum şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, Sorin Dimitriu, „se premiază în cadrul acestei ceremonii rezultatele obţinute de firmele ai căror manageri au dovedit că au viziune şi pentru care noţiuni precum cea de management al riscului au ieşit demult din sfera teoreticului. Aceste calităţi caracterizează în mare masură omul de afaceri bucureştean, datele statistice confirmând această afirmaţie – rata şomajului în Capitală era, la nivelul lunii septembrie a.c., de doar 2,9%, comparativ cu rata şomajului la nivel naţional, care se cifra, în aceeaşi perioadă, la 7,35%.”
Din cele 136.484 de firme bucureştene care au depus bilanţul aferent anului 2009, 30.266 (adică 22,2% din total) au îndeplinit cumulativ criteriile stabilite în metodologia de realizare a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti. Numărul firmelor aflate în top a crescut uşor în anul 2009, faţă de cele prezente în 2008. Astfel, Camera bucureşteană premiază – acum, la 20 de ani de la renaşterea sistemului cameral românesc – 1.683 de firme (faţă de 1.663 anul trecut), în cadrul unor grupe de activităţi structurate pe şase domenii – cercetare-dezvoltare şi high-tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ, turism; agricultură, pescuit, piscicultură – în cadrul fiecărei grupe de activităţi companiile fiind premiate pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

În realizarea clasamentului, Comisia de validare a luat în calcul indicatori atât de natură cantitativă – cifra de afaceri netă, profitul din exploatare – cât şi, mai ales, de natură calitativă – rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.
CCIB a premiat, pentru al treilea an consecutiv, companiile bucureştene preocupate de calitatea mediului şi care utilizează tehnologii nepoluante. De asemenea, capacitatea de inovare a oamenilor de afaceri bucureşteni a fost răsplătită şi ea, pentru al zecelea an consecutiv, cu Trofeul creativităţii decernat în baza datelor furnizate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
Conform metodologiei multicriteriale utilizate pentru clasificarea firmelor în Topul Bucureşti, au fost premiate, în cadrul aceleiaşi ceremonii, cele mai perfomante companii din sectoarele Capitalei. Astfel, au fost evidenţiate 1.145 de firme din sectorul 1, 975 de societăţi din sectorul 3, 845 din sectorul 4, 806 din sectorul 5 si 942 de firme din sectorul 6.

Sponsor oficial: SC Apulum 94 SRL
Sponsor: Media Image
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Bucureşti fm, România liberă, Bursa, Curierul naţional, Puterea, Economistul, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Together for Your Business, Bursa construcţiilor, Business Press, Ziua Cargo, Business Point, Business Adviser, Mesagerul energetic, Media Bloc, Spin Media, Tribuna economică, Afacerea.

Biroul de Presă al CCIB