Cercetarea, energia verde, industria agro-alimentara si turismul, domenii-cheie pentru dezvoltarea relatiilor comerciale romano-elvetiene

„Turismul, industria agro-alimentara, in special pe segmentul produselor bio, si energia verde sunt domenii in care volumul investititiilor firmelor elvetiene in Romania poate sa creasca, mai ales ca aceste sectoare ale economiei romanesti beneficiaza de o serie de stimulente guvernamentale“, a apreciat Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si vicepresedinte CCIR, in cursul intrevederii cu ES Livio Hurzeler, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Elvetiei la Bucuresti .

Potrivit presedintelui Camerei bucurestene, tara noastra are nevoie nu numai de tehnologie si echipamente pentru industria energiei verzi, ci si de construirea pe plan local a unor capacitati de fabricatie pentru echipamente destinate obtinerii energiei din valorificarea resurselor eoliene si solare. Energia curata si mediul sunt prioritati la nivelul Uniunii Europene, insa Romania valorifica in prezent doar 40% din resursele hidroenergetice, iar in ceea ce priveste exploatarea potentialului eolian, estimat la 14.000 MW, si a celui solar rezultatele sunt inca foarte modeste. „In aceste domenii pot fi dezvoltate proiecte finantate prin diverse programe interne si internationale de catre consortii din care sa faca parte companii din cele doua tari“, a aratat Sorin Dimitriu.

Un alt sector in care relatiile romano-elvetiene se pot intensifica este cel al cercetarii, presedintele CCIB solicitand sprijinul ES Livio Hurzeler in vederea identificarii unor parteneri elvetieni in vederea derularii unor proiecte de cercetare in domenii de varf pe plan mondial (de exemplu: nanotehnologia sau domeniul aerospatial), in conditiile in care multe institute romanesti au laboratoare si dotari de nivel european, iar cercetatorii romani sunt deosebit de competitivi, multi dintre ei avand studii efectuate in Europa de Vest. In opinia lui Sorin Dimitriu, nu trebuie neglijate schimburile de studenti si de profesori dintre cele doua tari, precum si organizarea de doctorate in co-tutela.

Participarea firmelor romanesti alaturi de firme elvetiene in implementarea unor proiecte pe terte piete este o alta modalitate de impulsionare a dezvoltarii relatiilor romano-elvetiene identificata de presedintele CCIB. De exemplu, in cursul misiunilor economice organizate de Camera bucuresteana in Asia Centrala s-a remarcat interesul companiilor locale pentru astfel de proiecte, in special in domeniul petrolului, al materialelor de constructii etc.

Ambasadorul elvetian a apreciat potentialul deosebit al tarii noastre in domenii precum cercetarea, energia verde, industria agro-alimentara, insa a subliniat ca pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale prezinta o importanta deosebita predictibilitatea cadrului legal in care se desfasoara activitatea economica in Romania. De asemenea, ES Livio Hurzeler a aratat ca oamenii de afaceri elevetieni sunt interesati de relocalizarea in Romania a unor unitati de productie, intrucat tara noastra dispune de know-how-ul necesar, forta de munca este calificata, iar costurile aferente sunt sensibil mai mici comparativ cu cele din Elvetia. „As dori ca mai multe delegatii de oameni de afaceri elvetieni sa vina in Romania sa identifice, alaturi de comunitatea de afaceri din tara dumneavoastra, posibilitati concrete de colaborare”, a subliniat ambasadorul Elvetiei la Bucuresti.

Biroul de Presa al CCIB