ccib_img_1446541165_dsc_0005_S1[1]

Actiuni concrete ale CCIB in vederea dinamizarii relatiilor economice cu Republica Tunisiana

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întâlnire cu o misiune economică din Republica Tunisiană, condusă de Aida Louki, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sfax. La eveniment, care s-a desfăşurat în prezenţa Excelenţei Sale Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, au participat, de asemenea, oameni de afaceri români, interesaţi de piaţa tunisiană.

În contextul semnării acordului de cooperare între CCIB şi CCI Sfax, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat că organizarea, în sediul istoric al Camerei bucureştene, a unei săptămâni a produselor tunisiene; desfăşurarea, în regim de reciprocitate, a unor misiuni economice specializate atât în Tunisia, cât şi în România; înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri Româno-Tunisian reprezintă proiecte concrete a căror punere în practică va conduce la creşterea valorii schimburilor comerciale bilaterale.

Despre importanţa semnării acordului de cooperare între cele două Camere a vorbit şi ES Boutheina Labidi, ambasadorul apreciind că acest document constituie „piatra de temelie a dezvoltarii, în viitorul apropiat, a relaţiilor comerciale româno-tunisiene”.

În a doua parte a evenimentului – care se înscrie în sfera preocupării constante a CCIB de a dezvolta relaţiile economice şi comerciale cu ţări din afara Uniunii Europene – oaspeţii şi-au prezentat activitatea, punctând interesul de a colabora cu parteneri din ţara noastră, şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări este în continuare modestă, deşi în 2014 a avut loc o creştere a acestora cu circa 50% faţă de anul precedent, datorită dublării exporturilor româneşti (de la 124 mil. USD la 253,5 mil. USD). În primele opt luni ale acestui an se constată o reducere cu 21% a valorii schimburilor, pe fondul comprimării exporturilor româneşti. Cu toate acestea, Tunisia reprezintă a treia piaţă de desfacere a produselor româneşti în Africa, după Algeria şi Maroc, înaintea Libiei şi Africii de Sud. România exportă în Tunisia, în principal, produse petroliere prelucrate (57% din total exporturi) şi cereale (23%) şi importă maşini şi aparate electrice (57%) şi produse chimice (15%).

Biroul de Presă al CCI