16-19 iunie, Neptun: Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est –FOREN

image_pdfimage_print

În perioada 16 – 19 iunie a.c. la Centrul Internațional de Conferințe Neptun-Olimp se va desfășura cea de-a XVII-a ediție a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala și de Est – FOREN 2024, cu tema „Regândirea viitorului lumii printr-o energie sigură, curată și eficientă”. Evenimentul bienal, cu o tradiție solidă și cu o reputație remarcabilă, este organizat de către Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei, sub patronajul Ministerului Energiei din România. FOREN este considerat cel mai important și reprezentativ eveniment pentru comunitatea energeticienilor din țara noastră și are statut de eveniment regional CME pentru Europa Centrală și de Est.

Potrivit organizatorilor, FOREN răspunde unei nevoi reale de analiză și dezbatere a stării sectoarelor energetice din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est și de identificare a unor soluții de cooperare în domeniul energetic.

„În ultimii doi ani, sectoarele energetice ale țărilor din regiune s-au confruntat cu multiple provocări, iar peisajul general pentru dezvoltare s-a schimbat dramatic, cu efecte asupra piețelor specifice, utilizatorilor de energie și calității vieții oamenilor din această regiune. Un impact major s-a simțit și în privința competitivității întregii regiuni: a crescut efortul unora dintre aceste economii în încercarea de a deveni neutre din punct de vedere climatic sau – pentru altele – de a-și reduce semnificativ amprenta de carbon”, subliniază Dan Ioan Gheorghiu, președintele CNR-CME. În context, amintește și „refacerea dureroasă a economiilor după criza sanitară globală, extinderea conflictelor militare și a altor tensiuni geopolitice cu efectul lor de transformare a energiei într-o armă politică, nevoia de remodelare și îmbunătățire a tehnologiilor, creșterea anormală a prețurilor la energie”. Pentru a contura un tablou complet, președintele CNR-CME consideră că: „Am putea adăuga și dezvoltarea economică afectată de inflația resimțită în întreaga regiune, perturbarea lanțurilor de aprovizionare cu materiale esențiale, presiunea de a îndeplini cerințele tranziției energetice, dificultăți în accesibilitatea energetică și multe altele”. În aceste condiții, subliniind necesitatea și importanța Forumului, Dan Ioan Gheorghiu subliniază că „FOREN 2024 reprezintă un mediu ideal de colaborare, dialog, schimb de informații, experiență și bune practici, avansarea de soluții, întâlniri de afaceri între experții din țările din regiune, dar și potențiale oportunități de cooperare, atât de benefice în această perioadă”.

La rândul său, directorul general executiv al CNR-CME, Ștefan Gheorghe, declară: „În cadrul lucrărilor Forumului, un eveniment important îl va constitui și momentul dedicat aniversării Centenarului organizației noastre care va sublinia, printre altele, rolul Comitetului Național Român în dezvoltarea sectorului energie din România. Ne face plăcere să vă invităm și pe această cale la FOREN 2024, care va dezbate subiecte extrem de actuale și în cadrul căruia veți putea interacționa cu unii dintre cei mai importanți decidenți economici, politici și specialiști din sectorul energie din România și din Europa.”

Potrivit organizatorilor, programul profesional al Forumului va cuprinde evenimente pe teme de actualitate la nivel naţional şi international: cinci mese rotunde la nivel de Forum (RTF), patru workshopuri la nivel de Forum (WF), mese rotunde la nivel de corporație (RT), sesiuni de lucrări tehnice (TPS), sesiunea poster și o expoziție internațională. Aceasta va fi deschisă oficial duminică, 16 iunie 2024, între orele 10-12.30, și va rămâne deschisă pe toată perioada desfășurării Forumului.

Sesiunea oficială, găzduită de Dan Ioan Gheorghiu, va avea loc duminică,16 iunie, începând cu ora 15.00, și va fi onorată de prezența unor înalți oficiali români și străini, dintre care îi amintim pe: Sebastian Burduja, ministrul energiei; Angela Wilkinson, CEO și secretar general al Consiliului Mondial al Energiei; Victor Parlicov, ministrul energiei din Republica Moldova; George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE); Sandor Bende, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Parlamentul României; Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București; amb. Lazăr Comănescu, secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră; Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române; Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, membru în Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), Victoria Zinchuk, country director pentru România la BERD.

Luni, 17 iunie, va fi marcată „Ziua Regională a Energiei – RED”, cu tema: „O tranziție energetică justă în țările CEE”, eveniment al cărui vorbitor principal va fi Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. La panelul de discuții din cadrul RED vor lua parte specialiști de marcă din mediul public și privat din România, SUA, Italia, Republica Moldova.

Potrivit CNR-CME, în cadrul meselor rotunde și workshop-urilor la nivel de Forum se vor aborda următoarele subiecte: adaptarea sectoarelor energetice ale țărilor din regiune la noile provocări; strategii energetice pentru decarbonarea sistemului energetic; probleme specifice privind utilizarea combustibililor fosili și a biocombustibililor în tranziția energetică; eficiența energetică, piața de energie, consumul inteligent și integrarea prosumatorilor: inovații pentru viitor; studii superioare și tehnologii noi în tranziția energetică; impactul managementului energetic al inteligenței artificiale în următorul deceniu; rolul energeticii nucleare în regiunea Europei Centrale și de Est. Totodată, în cadrul sesiunilor de lucrări tehnice se vor analiza aspecte privitoare la: direcții strategice în tranziția sectorului energetic în era digitală și tehnologii noi în sectorul energie.

Informații suplimentare pot fi obținute de pe website-ul forumului www.foren.ro  sau la Secretariatul Executiv al CNR-CME.

Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up