Eveniment
Prima ediție a Balului Camerei bucureștene, eleganță și rafinament într-o atmosferă de poveste
Activitate camerală
CCIB: Votul negativ privind aderarea României la Zona Schengen afectează nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE
Economia României este tot mai integrată în angrenajul economic al Uniunii Europene. Astfel, în primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi și 72,4% din total importuri. Aproape jumătate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societăți străine investitoare în țara noastră provine din Statele Membre ale UE.
În contextul celor de mai sus, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București atrage atenția că votul negativ nedorit al Austriei în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci și …
Interes pentru promovarea cooperării economice româno-emirateze
În prima parte a lunii decembrie, la sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc o întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Sultan Mohamed Majed Alali, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România, care a fost însoțit de Mahrah Alshaya Al-Ali, adjunctul șefului de misiune. Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalități concrete de colaborare, cu scopul de a promova potențialul celor două economii și a impulsiona cooperarea bilaterală.
În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare succintă a potențialului economic al Capitalei în context național și a oportunităților de afaceri și investiționale oferite de România, atât în calitate de țară membră a Uniunii Europene, cât și prin prisma poziției sale geostrategice. Președintele CCIB a folosit acest prilej pentru a vorbi despre strategia Camerei bucureștene …
Oportunități de afaceri rezultate la întâlnirea de la CCIB cu reprezentanții Primariei Municipiului Chișinău
În marja evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a găzduit o întâlnire de lucru cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului Chișinău, Olga Ursu – Viceprimar și Natalia Ixari – Consilier la Cabinetul Primarului General. La întâlnirea organizată de CCIB în colaborare cu ANEIR (Agenția Națională …
Curier legislativ
Modificări de interes pentru angajatori în materia legislației muncii
Prin Legea nr. 283/2022 au fost aduse o serie de modificări și completări Legii nr. 53/2003 – Codul muncii și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Astfel, potrivit Buletinului legislativ realizat de Țuca Zbârcea și Asociații, principalele modificări de care angajatorii trebuie să țină cont pe viitor în relația cu salariații vizează …
Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? Uniunea Europeană schimbă perspectiva!
material de opinie de Florina Parîng, Director, Impozite indirecte, și Andra Ciotic, Senior Manager, Impozit pe venit și contribuții sociale, EY România
Activitățile de tipul remunerațiilor administratorilor, directorilor și membrilor consiliilor de administrație – persoane fizice – sunt taxate similar contractelor de muncă. La nivelul UE, însă, lucrurile s-ar putea îndrepta într-o nouă direcție. Deciziile recente ale Curții de Justiție a Uniunii …
Pentru afacerea dvs.
Din 15 decembrie, EximBank acordă garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată
Companiile mari și IMM-urile cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei pot aplica din 15 decembrie 2022 pentru garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată în cadrul unei noi scheme de ajutor de stat, derulată prin intermediul EximBank, menită să asigure lichiditate și acces la finanțare …
Întocmirea declarației nefinanciare la final de an: cum pot determina companiile măsura în care activitatea desfășurată se aliniază la taxonomia europeană? Exemplu pentru industria auto
material de opinie de Mihnea Jurca, Project Manager Audit & Assurance, și Florina Ion, Senior Manager Audit & Assurance, Deloitte România
Regulamentul 852/2020, numit și …
Schema de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară
Luni, 19 decembrie 2022, se deschide sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în baza schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, aprobată prin Ordonanța Guvernului nr.27/2022, publicată în Monitorul Oficial al României nr.839/26.08.2022, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat …
Manifestări expoziționale organizate în Canada în anul 2023
Prin amabilitatea Biroului de Promovare Comercial-Economică Montreal, vă prezentăm în cele ce urmează principalele manifestări expoziționale organizate în …
Studiu EY: Lanţurile de aprovizionare, sprijin pentru economia României
Conform studiului local derulat de EY, România are toate atuurile să se poziționeze în contextul macroeconomic actual ca prim facilitator în materie de lanțuri de …
Almaty: Târgul international Tourism & Travel, la a XXI-a ediție
Biroul de Promovare Comercial Economică din Astana (Kazahstan) informează că în perioada 19-21 aprilie 2023, în cadrul Centrului Expozițional din orașul Almaty …
Din lumea afacerilor
Presedintele CCIB, la Programul de mentorat Made in Romania
Aula Carol I a Palatului CCIB a găzduit, în a doua parte a lunii noiembrie …
Studiu Eurochambres: Nivel ridicat de încredere în afaceri pentru companiile românești
Recent, au fost publicate rezultatele celei de a XXX-a ediții a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES2023), care reflectă efectele provocărilor cu care s-a confruntat comunitatea de afaceri din Europa în ultimii trei ani. Potrivit unui comunicat de presă emis de Camera de Comerț și Industrie a României, sunt evidențiate în principal creșterea costurilor de producție și …
Repere economice maramureșene – ediția 2022
Colegii noștri de la Camera de Comerț și Industrie Maramureș au lansat recent ediția 2022 a breviarului ”Repere economice maramureșene”. Lucrarea cuprinde 158 de pagini, capitolele cu indicatori economici fiind completate în ediția de anul acesta cu instantanee ale unităților administrativ-teritoriale din județul Maramureș, incluse în secțiunea „Repere locale maramureșene”, realizată în parteneriat cu Consiliul …
Investiții străine noi – o şansă serioasă dată de contextul geopolitic
material de opinie realizat Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România
Se vorbește mult despre deficitul bugetar, nevoia de bani pentru cheltuieli previzibile, dar şi cele neprevăzute (de ex. costurile pandemiei, subvenții pentru energie, creșterea importantă a cheltuielilor cu apărarea etc.) și, desigur, despre sursele de finanțare ale acestora. De multe ori, se discută despre necesitatea creșterii gradului de colectare, nevoia și oportunitatea unei creșteri de taxe și impozite, la fel pe partea de împrumuturi ale statului. Se vorbește mai puțin, însă …
Companiile din Europa Centrală continuă să investească în cercetare-dezvoltare în ciuda incertitudinii economice
În următorii doi ani, companiile din Europa Centrală intenționează să investească în activități de cercetare-dezvoltare sume anuale similare celor direcționate în ultimii trei ani, în timp ce 25% dintre acestea plănuiesc să aloce bugete mai mari în acest scop. Aceasta este una dintre concluziile studiului Deloitte Central European Corporate R&D Report 2022, realizat în șapte țări din regiune, inclusiv în România. Conform unui comunicat de presă emis de Deloitte România, pe termen mediu, companiile participante sunt mai optimiste – 40% estimează că în următorii trei până la cinci …
Companii
Maguay: 30 de ani de activitate marcați cu o ediție memorabilă a No Time for Downtime
Maguay a organizat pe 2 noiembrie 2022 cea de a XIX-a ediție a „No Time for Downtime”, cel mai important eveniment dedicat echipamentelor și infrastructurii IT critice pentru siguranța organizațiilor. Ediția din acest an a fost una cu o participare record, complementară aniversării a 30 ani de activitate de către Maguay. Pe lângă cei …
SRAC CERT – cel mai important organism românesc de certificare
SRAC CERT este cel mai important organism al pieței de certificare și evaluare a conformității din România și unul dintre organismele importante din Europa Centrala și de Est. Înființată în 1993, cu puternice rădăcini în procesele de asigurare a calității în domeniul energetic/nuclear, organizația a devenit repede unul dintre pilonii infrastructurii calității din România.
Pe măsură ce piața a evoluat și odată …