Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cea mai puternică organizaţie din domeniul energie din România

image_pdfimage_print

CNR-CME, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial care cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei.

CNR-CME este membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, – World Energy Council, cea mai mare organizație mondială cu activitate în domeniul energiei. Înființată în anul 1924, organizația are în prezent comitete membre în aproape 100 de țări ale lumii, unul dintre ele fiind chiar Comitetul Național Român al CME.

De-a lungul timpului, Consiliul Mondial al Energiei și-a păstrat statutul de organizație nonguvernamentală și non-profit, ceea ce i-a confirmat încă o dată obiectivitatea și realismul cu care a întocmit toate programele pe care le-a derulat. Toată această istorie glorioasă nu face decât să reconfirme faptul că în cei aproape o sută de ani de activitate Consiliul Mondial al Energiei și-a menținut și dezvoltat rolul de principală organizație mondială în domeniul energiei.

CNR-CME, voce autorizată în domeniul energetic, pe plan intern şi internaţional

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei este principala organizaţie din domeniu din România, concentrând interesele diferitelor instituții și organizații din ţara noastră şi venind cu soluţii valoroase la problematica complexă a acestui sector.

“CNR-CME oferă informații utile, variate și de actualitate pentru toate formele de energie, incluzând cărbunele, petrolul, gazele naturale, energia nucleară, hidro și noile energii regenerabile. În același timp, comunică eficient cu membrii săi, oferindu-le posibilitatea de a fi la curent cu politicile energetice la nivel național și internațional”, subliniază Iulian Iancu, Președintele CNR-CME.

CNR-CME reprezintă interesele membrilor cu ocazia întâlnirilor organizate de Consiliul Mondial al Energiei (Congresul Mondial al Energiei, Adunările Executive, forumuri, seminarii etc) și contribuie la luarea deciziilor în domeniul energiei la nivel mondial, având reprezentanți în toate grupele de studii ale Consiliului Mondial al Energiei. CNR-CME reprezintă interesele a peste 100 de membri cotizanți și necotizanți care fac parte din mediul economic public și privat, autorități guvernamentale, academii și centre universitare și asociații reprezentative din domeniul energiei.

“Organizația noastră este încântată să facă parte din Consiliul Mondial al Energiei și obiectivul nostru este să reflectăm parteneriatul în toate activitățile noastre. CNR-CME se angajează să reprezinte în continuare regiunea CEE și să fie un actor principal pentru toti membrii și partenerii săi în toate eforturile viitoare, în special în vremurile actuale care sunt, încă, imprevizibile și necunoscute”, adaugă Iulian Iancu.

Obiectivele generale ale CNR-CME

În concordanță cu obiectivul principal pe termen lung al CNR-CME, dezvoltarea economică durabilă, utilizarea eficientă a energiei și valorificarea eficientă a resurselor de energie, sub toate formele, obiectivele secundare pe termen scurt ale Asociației s-au focalizat pe: organizarea evenimentelor CNR-CME în acord cu cele mai noi standarde de bune practici în domeniu, informarea corectă și imparțială a membrilor prin intermediul publicațiilor sub formă tipărită și online precum: Mesagerul Energetic și newsletterul săptămânal Weekly News, dar și prin selectarea și publicarea articolelor științifice ale specialiștilor din țară şi de peste hotare în cadrul EMERG – Energie. Mediu. Eficiență. Resurse. Globalizare, revistă indexată BDI în cadrul EBSCO și Index Copernicus International.

Publicațiile CNR-CME

Mesagerul Energetic este o publicație internă a Asociației Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, distribuită cu titlu gratuit, în format electronic și tipărit, membrilor Asociației. Revista cuprinde articole din presa internațională, sinteze ale activității Asociației, noutăți din lumea energetică, analize ale evenimentelor curente din domeniul energiei și analize ale rapoartelor realizate de către agentiile principale de profil din lume.

Weekly News” este buletinul informativ săptămânal online al organizației, aflat în cel de al treilea an de existență, destinat exclusiv membrilor CNR-CME. În 2020, buletinul a avut 50 de ediții.

Buletinul cuprinde informaţii relevante şi valoroase despre studii și articole publicate de principalele organizații globale din domeniul energetic, precum: IEA, IRENA, NEA, Comisia Europeană, Consiliul Mondial al Energiei etc. Weekly News este un document de 2 pagini care include rezumatul principalelor idei din documentele atent alese și analizate care au fost publicate de obicei cu o săptămână înainte de trimiterea buletinului informativ.

EMERG – Energie. Mediu. Eficiență. Resurse. Globalizare reprezintă un reper important al publicațiilor energetice, ponderea numelui fiind conferită atât de reputația echipei editoriale și a materialelor publicate, cât și de istoria și perseverența publicării revistei de mai bine de trei decenii. În 2015, CNR-CME a devenit editorul publicației, iar în 2019, EMERG a devenit o publicație trimestrială, indexată BDI. Noua serie are un comitet editorial care include personalități recunoscute de lumea științifică (profesori universitari, cercetători științifici, ingineri de proiectare sau exploatare etc.) din țara noastră și din străinătate.

Evenimente marcante ale CNR-CME

Anual, CNR-CME organizează numeroase evenimente: forumuri, conferinţe, workshop-uri, mese rotunde, pe teme de actualitate şi cu participarea unor specialişti de marcă din domeniu, din ţară şi străinătate, însă manifestarea-fanion a Asociaţiei este FOREN – Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est.

Eveniment de tradiție, organizat la fiecare doi ani, cu începere din anul 1992, de către CNR-CME, FOREN reprezintă o platformă unică de comunicare și schimb de informații pentru reprezentanții industriei energetice din România și din regiune. Începând cu 2011, FOREN este recunoscut ca fiind evenimentul regional oficial al Consiliul Mondial al Energiei pentru Europa Centrală și de Est.

Despre cea mai recentă ediţie a Forumului, desfăşurată în condiţii atipice, în plină pandemie de Covid 19, ne vorbeşte Iulian Iancu: “FOREN 2020 – ediția a XV-a, care a avut loc în perioada 7-10 septembrie 2020, a reunit peste 35 de specialiști de marcă, lideri în domeniul energiei, oficialități guvernamentale și locale, factori de decizie din marile companii și firme energetice din țară și din străinătate, reprezentanți ai mediului academic și universitar, dezvoltatori, investitori. Această ediție a fost marcată de intervenția Secretarului General al CME, dr. Angela Wilkinson, în cadrul Sesiunii de deschidere a evenimentului.” (C.Ş.)

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu