Camera bucureșteană a reluat tradiția organizării Topurilor de sector

image_pdfimage_print

După 14 ani, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a reluat tradiția organizării etapei pe sector a Topului firmelor din Capitală, pentru a sărbători performanțele în afaceri ale companiilor din aceste unitatăți administrativ-teritoriale. Galele de înmânare a premiilor au avut loc în perioada septembrie – noiembrie în eleganta și rafinata Aulă Carol I din Palatul CCIB și au fost organizate cu sprijinul primăriilor de sector (cu excepția Topului firmelor din sectorul 2).

La evenimente au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii din sectoarele Capitalei, reprezentanţi ai administraţiei centrale și locale, dar și ai unor organizaţii neguvernamentale. Printre personalitățile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: Clotilde Armand, primarul sectorului 1, Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, Elena Petrescu, viceprimar al sectorului 3, George Andrei Trocan, administratorul public al sectorului 4, Claudiu Ceti, consilier al primarului sectorului 5. Totodată, am avut plăcerea de a-i avea oaspeți pe Lucian-Ioan Rus, secretar de stat în Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Gheorghe Dănuț Bogdan, secretar general adjunct în cadrul aceluiași minister, și pe Stelian Samson, directorul Direcției Promovarea Exportului din cadrul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

Laureaţii topurilor au fost stabiliţi conform unei metodologii complexe și riguroase, aplicate unitar la nivelul sistemului cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și al capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cel mai mare număr de firme laureate a fost consemnat în sectorul 1 (4.012 firme), urmat de sectorul 2 (3.675 firme) și de sectorul 3 (3.529 firme). De precizat că la nivel de sector au fost premiate între 29,6% din firmele considerate eligibile (în sectorul 2) și 40% (în sectorul 5). În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii laureate la nivel de sector activează în domeniul serviciilor, fiind urmate de firmele din domeniul comerţului şi de cele cu profil industrial. Cumulat, cele trei domenii concentrează între 79% și 81%, în funcție de sector. Ponderi mai reduse revin cercetării dezvoltării şi high-tech-ul, construcțiilor și turismului. Clasamentul domeniilor este închis de agricultură, silvicultură şi pescuit cu circa 1% din totalul laureaților.

Din punct de vedere economic, cel mai puternic sector din Capitală este sectorul 1, urmat de sectoarele 2 și 6. „Companiile laureate din sectorul 1 au realizat o cifră de afaceri cumulată de 341 miliarde lei (cca. 69 mld euro) și un profit din exploatare de 39 miliarde lei (adică cca. 8 mld euro), cifre care plasează acest sector pe prima poziție în competiția economică cu celelalte unități administrativ teritoriale din capitală – la distanță semnificativă de cel de al doilea clasat – și pe o poziție superioară foarte multor județe din țară”, a precizat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene, în deschiderea Galei.

Rata profitului din exploatare la nivel de sector variază între 8,6% (în sectorul 4) și 12,5% în sectorul 5. Procente superioare mediei pe Bucuresti (10,3%) se consemnează și în sectoarele 1 (11,5%) și 3 (12%). Dintre cele 823 de firme calificate anul acesta să primească trofee de excelență, pentru clasarea timp de cinci ani pe podium la nivel de Capitală, 28,2% sunt din sectorul 1, 21,4% din sectorul 2, 18,7% din sectorul 6, 14,4% din sectorul 3. Pe ultimele doua locuri se afla sectoarele 4 (cu 9%) si 5 (cu 8,3%). Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2022, în cadrul evenimentului au fost decernate premii speciale Primăriilor sectoarelor 1, 3, 4, 5 și 6, Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior și unor companii din diverse domenii de activitate.

Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up