Anul 2021 are o însemnătate aparte pentru compania cu capital integral românesc Caranda Baterii: 30 de ani de la înfiinţare, 65 de ani de activitate şi 90 de ani de viaţă pentru Aristide Caranda, fondatorul companiei şi unul dintre cele mai respectate nume din branşă.
Cum a început povestea unuia dintre cele mai cunoscute branduri din industria românească? Într-o zi de 5 septembrie 1991, când, după 35 de ani de activitate în industria de stat, perioadă în care a contribuit semnificativ la dezvoltarea şi managementul întreprinderilor Rombat şi Acumulatorul, Aristide Caranda a decis să demareze propria afacere în domeniul producţiei de acumulatoare, înfiinţând compania Electro Auto Service S.R.L. (EAS).
Un an mai târziu, pe fondul cererii din piaţă, proaspătul antreprenor deschide linia de service pentru acumulatoare produse în ţară sau importate, doi ani mai târziu, înfiinţează încă o unitate de producţie, tot în Bucureşti, iar în 1995, începe extinderea teritorială, prin deschiderea primul său de Centru de vânzare şi service în ţară, la Craiova.
Pe fondul concurenţei puternice a producătorilor români şi importatorilor, anii următori sunt marcaţi de investiţii masive în modernizarea tehnologiei de fabricaţie, prin achiziţionarea unor utilaje performante de fabricaţie şi control automat, din Suedia si Italia şi de preocuparea pentru certificarea calităţii produselor. Astfel, în 1998, Registrul Auto Român atestă faptul ca EAS îndeplineste procedurile legale în calitate de producator în serie de acumulatoare auto acide cu plumb; ulterior, compania obţine certificarea sistemului de management al calităţii conform standardelor SREN ISO 9001/2001.
După ce de ani buni numele Caranda era deja sinonim cu calitatea, în 1999 devine oficial marcă înregistrată. Cel de al zecelea an de existenţă al companiei este marcat de atingerea unor obiective strategice: fabricatia, în premieră naţională şi în exclusivitate a acumulatoarelor auto fără întreţinere, inaugurarea noului sediu central şi deschiderea a încă două Centre de vânzare şi service la Bucureşti şi Iaşi, urmate, un an mai târziu de încă unul la Constanţa.
În anii următori, strategia de chalanger aplicată faţă de concurenţă contribuie la cucerirea unor noi segmente de piaţă prin: modernizarea gamei de baterii auto, lansarea a doua noi game de acumulatoare auto fără întreţinere, utilizand tehnologie cu aliaj plumb-calciu expandat, dar şi a unei game fabricate prin tehnologia cu gratare expandate tip calciu – calciu, începerea fabricaţiei de acumulatoare staţionare şi de tracţiune şi construirea şi echiparea unui laborator propriu de control şi încercări.
În anul 1994, cand Aristide Caranda a decis să-şi “transforme” numele în marcă înregistrată, gestul său a fost considerat un act de curaj. Dupa 10 ani, s-a dovedit a fi o investiţie de succes, numele transformându-se în renume pe piaţa auto din România. În 2005, Aristide Caranda mai face un pas şi schimbă numele companiei din Electro Auto Service SRL în Caranda Baterii, pentru a scoate in evidenta brandul Caranda. În acelaşi an, compania achiziţionează din Germania, de la compania Digatron, un laborator automatizat de încercări de baterii, dotat cu tehnologie de vârf, conform normelor EN 60896-1+A2.
În anii ce au urmat, compania a făcut investiţii semnificative în: modernizarea şi retehnologizarea procesului de producţie a acumulatorilor prin înlocuirea instalaţiei existente cu o instalaţie automată, automatizarea redresoarelor şi staţiei de tratare ape uzate, dotarea fabricii cu o instalaţie automată de prepararea şi egalizarea nivelului electrolitului şi cu sistemul de demineralizare a apei prin dubla osmoză inversă, acreditarea laboratorului de încercari de către RENAR şi deschiderea a încă unui Centru de vânzare şi service în Bucureşti.
De-a lungul anilor, Caranda Baterii a continuat să-şi diversifice gama de produse prin includerea în portofoliu a bateriilor sigilate reîncărcabile pentru stocarea energiei solare şi eoliene, a bateriilor din gama Fortza şi, ulterior, a gamelor de baterii: Suprema, Super Heavy Duty si Magic Truck
Odata cu creşterea constantă a activităţii de la an la an, s-a impus necesitatea implementării unui sistem informatic integrat, care să permită interconectarea Centrelor de vânzare şi a unităţilor de producţie şi a unui software performant pentru gestionarea vânzărilor, stocurilor şi creanţelor, cu efect asupra simplificării operaţiunilor şi creşterii vânzărilor.
Astăzi, Caranda Baterii este o firmă performantă, cu un sistem de management modern, axat pe: importanţa acordată echipei, construirea de relaţii pe termen lung cu clienţii, furnizorii şi colaboratorii, grija pentru protecţia mediului şi pe transparenţa în afaceri.
În cei 30 de ani de când a pus bazele Electro Auto Service, Aristide Caranda a construit o echipă solidă şi unită, căreia îi recunoaşte meritele de câte ori are ocazia. Astăzi, la 90 de ani, Aristide Caranda este un interlocutor cald, fermecător, plin de umor, cu o inteligenţă sclipitoare şi cu o energie debordantă. Aristide Caranda se poate lăuda cu multe recorduri, dar nu o face. Că este un manager de elită o dovedeşte faptul că firma ce-i poartă numele şi pe care o conduce şi astăzi a obţinut profit în fiecare an de la înfiinţare şi până acum. Spune cu mândrie că dezvoltarea firmei s-a făcut doar cu fonduri proprii, prin reinvestirea profitului, fără împrumuturi bancare. Că este un specialist redutabil o dovedeşte portofoliul de produse al firmei, realizate cu tehnologie de vârf, respectând cu stricteţe toate standardele în materie.
Care este secretul lui Aristide Caranda? “Nu existã nici un secret, ci doar zile şi nopţi de muncã, conectarea permanentã la schimbãrile tehnice majore petrecute în ultima jumãtate de secol, corectitudinea şi respectul faţã de clienţii şi de partenerii nostri, faţã de instituţiile publice, faţã de legislaţia în vigoare, de mediul înconjurãtor şi faţã de proprii angajaţi, pe care i-am considerat întotdeuna ca o parte a familiei mele; iar în plan personal, un stil de viaţã sãnãtos, echilibrat, plin de energie vie şi optimism”.
Cristina ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro