CNR- CME organizează în premieră Simpozionul Român al Energiei

image_pdfimage_print

În perioada 6 – 8 septembrie 2021, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub patronajul Ministerului Energiei, organizează online prima ediție a Simpozionului Român al Energiei (SIREN), cu tema “Sectorul energetic românesc – șansa unui nou început”.

SIREN, care urmează să aibă loc bianual, va prilejui dezbateri relevante privind tranziția sectorului românesc al energiei către țintele autoangajate de către România ca stat membru al UE și, prin concluziile la care se ajunge în cadrul lui, poate ajuta la luarea unor decizii corecte în domeniu. SIREN va fi organizat în anii impari, în timp ce FOREN (Forumul Regional al Energiei) va fi organizat în anii pari.

Evenimentul are în contextul în care, potrivit CNR-CME, acum, mai mult ca niciodată, există provocări extraordinare care stau în fața sectoarelor energetice ale țărilor din regiune, inclusiv al celui românesc, complexitatea problemelor fiind amplificată de actuala pandemie. În privința sectorului energiei din România, o mulțime de factori externi și interni generează condițiile unei noi viziuni și – deci – impun o nouă abordare a dezvoltării acestui sector.

Specialiștii CNR-CME consideră că: “În esență, fiind la un punct de cotitură, trebuie să regândim soluțiile pentru îmbunătățirea situației sectorului în perspectiva unui nou început. Totodată, se constată ritmul tot mai accelerat de transformare a tehnologiilor din sectorul energiei, unele complet noi, numite chiar disruptive, lucru care impune o readaptare a politicilor aferente transpuse printr-un cadru legislativ și de reglementare adecvat”.

Subliniind necesitatea organizării SIREN 2021, Iulian Iancu, președintele CNR-CME, a declarat: „Necesitatea și importanța evenimentului este dată de oportunitatea lansării economice la nivelul Uniunii Europene, a relansării economiei europene și a promovării programelor de finanțare și de ajutor, cum sunt Green Deal, Next Generation, Just Transition Fund, inițiate de Uniunea Europeană și la care statele membre sunt, în acest moment, parte. Este necesară redesenarea întregului cadru legislativ, pachetul 55, care presupune schimbarea Legii energiei electrice, a energiei regenerabile, a eficienței energetice, deci, a legislației primare.”

Vorbind despre oportunitățile generate de aceste programe pe care le are ţara noastră, Iulian Iancu a menționat că: „România se află acum, pentru prima dată, într-un proces de stabilire a orientării strategice la nivelul autorităților locale. Este prima dată când autoritățile locale, în acest nou context, își creionează și își stabilesc strategiile energetice, strategii de dezvoltare locală și în care, pentru prima dată, apar proiecte de la stocarea de energie cu hidrogen, pompe de caldură de mare dimensiune sau energie geo-termală în strat la mare adâncime, până la proiectele legate de biomasă, legate de off shore wind, legate de conversia gazelor naturale în hidrogen. Deci, toate aceste tehnologii sunt o noutate, toate sunt o prioritate pentru România, toate sunt subiecte ale acestei dezbateri și credem că în România trebuie să fie o permanentă analiză, dezbatere a acestor teme și oportunități”.

Programul simpozionului SIREN 2021 include patru paneluri de discuții: politici energetice generale privind tranziția în energie; programe guvernamentale și politici investiționale; tehnologii inovatoare; politici comerciale, piață, consumator, care vor avea loc în zilele de 6 şi 7 septembrie a.c., precum şi patru sesiuni de comunicări, programate pentru data de 8 septembrie a.c.

„Scopul SIREN 2021 este acela de a sublinia orientarea României către o directie strategică, către viziunea privind strategia energetică, proiectele relevante, oportunitățile de țară, sursele de finanțare, industria de echipamente și, nu în ultimul rând, programul educațional pentru formarea de noi cadre și noi specialiști. Întreaga dezbatere se va concretiza într-un document – sinteză, care va fi pus la dispoziția decidenților economici și politici, precum și a autorităților locale, spre considerare”, a declarat la rândul său Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME.

Reprezentanţii companiilor interesate să participe la eveniment se pot înregistra accesând link-ul:

 

Informaţii suplimentare:
CNR – CME
Bdul. Lacul Tei nr.1-3, sector 2, Bucuresti
telefon: 0372.821.475/476
e-mail: siren@cnr-cme.ro;
http://cnr-cme.ro/events/siren-simpozionul-roman-al-energiei/

 C. ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up