Colaborare științifică istorică între IFIN HH și Laboratorul SLAC de la Stanford, în proiectul ELI-NP (Laserul de la Măgurele)

image_pdfimage_print

La începutul lunii aprilie, Guvernul României a aprobat un memorandum promovat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care privește dezvoltarea infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), construită prin proiectul european cu același nume implementat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) la Măgurele.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul amintit, este vorba despre cooperarea între SLAC – National Accelerator Laboratory (laborator al Departamentului Energiei din Statele Unite ale Americii, operat de Universitatea Stanford) și IFIN HH, în domeniul accelerării de particule și al studiilor asociate de fizică nucleară. Acest acord istoric oferă oportunitatea colaborării pe tematici concrete, pentru finalizarea Sistemului fascicul gama al ELI-NP, sistem complementar laserului de mare putere de la Măgurele. În baza Memorandumului de înțelegere, părțile vor stabili direcțiile principale de colaborare, modalitățile de transpunere în practică și costurile asociate.

„Acordul dintre IFIN-HH și SLAC (…) are o triplă semnificație. Mai întâi, este o recunoaștere a excelenței cercetării românești, care stă alături de un Institut de top la nivel mondial. Apoi, este o nouă expresie a parteneriatului strategic România-SUA, pe componenta de cercetare, complementară componentelor de securitate și dezvoltare economică. Nu în ultimul rând, implicarea SLAC asigură cea mai bună perspectivă pentru avansarea sistemului gama cu energie variabilă, parte din proiectul ELI-NP, laserul de mare putere de la Măgurele. Ca absolvent al Universității Stanford, sunt cu atât mai mândru că această colaborare a fost demarată, un rezultat obținut după șase luni de eforturi, vizite oficiale și inclusiv implicarea diasporei științifice românești”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

Urmare aprobării Memorandumului amintit, colaborarea științifică dintre IFIN HH și SLAC va permite completarea cu succes a sistemului de fascicul gama de la ELI-NP, și dobândirea de expertiză de înalt nivel tehnologic în domeniul acceleratorilor de particule, în particular, acceleratori de electroni, și în cel al fotonicii nucleare cu fascicule gama.

C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

 

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu