Comisia Europeană sprijină IMM-urile care vor să realizeze comerț cu Iran prin Biroul de Asistență și Audit asupra Sancțiunilor

Odată cu implementarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JPCoA) în 2016, Uniunea Europeană (UE) a ridicat majoritatea sancțiunilor economice și financiare impuse asupra Iranului, permițând un spectru larg de activității comerciale, cu câteva excepții. Măsurile restrictive aflate încă în vigoare se referă la proliferare (arme, tehnologia rachetelor, transferuri și activități nucleare, anumite metale și software) și la încălcări ale drepturilor omului (restricții asupra anumitor persoane și interdicții de export asupra unor bunuri folosite pentru represiune internă și pentru monitorizarea telecomunicațiilor).

UE vizează ca restricțile să fie inteligente și eficiente, minimizând consecințele neintenționate asupra activităților economice legitime. De aceea, Comisia Europeană face eforturi pentru a încuraja schimburile comerciale cu Iran și pentru a sprijini companiile europene să nu încalce sancțiunile.

Unul dintre instrumentele de sprijin puse la dispoziție de Comisie pentru a încuraja IMM-urile să desfășoare activități comerciale cu Iran este Due Diligence Helpdesk on EU Sanctions for EU SMEs dealing with Iran (Biroul european de asistență și audit asupra sancțiunilor pentru IMM-uri care tranzacționează în Iran). Biroul de asistență sprijină IMM-urile europene care intenționează să desfășoare activități comerciale cu Iran, să facă acest lucru în conformitate cu legislația europeană și cu JPCOA. Biroul pune la dispoziție IMM-urilor europene, în mod gratuit, consultanță și verificări de tip due-diligence prin care pot identifica potențiale riscuri referitoare la încălcarea sancțiunilor comerciale europene. Astfel, pe de-o parte, companiile europene își reduc semnificativ riscurile de tranzacționare, iar pe de altă parte, oferă un argument solid instituțiilor financiare partenere pentru a facilita activitățile comerciale avute în vedere.

Asistența gratuită oferită de Biroul de Asistență include:

1. Consultanță personalizată

IMM-urile europene pot trimite o solicitare prin intermediul formularului electronic de pe pagina  Biroului de Asistență, primind astfel consultanță de primă-linie de la avocați și experți în sancțiuni comerciale. În deplină confidențialitate, biroul de asistență informează IMM-urile dacă activitatea comercială avută în vedere poate intra sub incidenta sancțiunilor comerciale și oferă soluții personalizate.

În cazul în care biroul de asistență concluzionează că activitatea comercială propusă nu este supusă sancțiunilor UE, acest lucru va fi reflectat într-un raport de risc detaliat oferit IMM-ului solicitant. Acesta constituie un argument important nu doar pentru IMM-ul vizat, ci și pentru instituția bancară care facilitează tranzacția.

2.Materiale informative

IMM-urile europene pot consulta materiale informative cuprinzătoare referitoare la cerințele specifice din sfera sancțiunilor comerciale UE. De asemenea, Biroul de Asistență publică un buletin informativ periodic despre evoluțiile recente din sectoarele de afaceri emergente în Iran, cu potențial ridicat pentru IMM-urile europene. Mai mult, biroul postează în mod regulat știri pe site-ul Helpdesk pentru a menține IMM-urile la curent cu cele mai importante evoluții.

3. Seminarii online

Biroul organizează periodic seminarii pentru IMM-urile din UE care desfășoară activități în Iran. Experți reputați explică în detaliu sancțiunile UE și cerințele de conformitate pentru a desfășura activități comerciale în Iran.

Parteneri

Biroul de Asistență cooperează îndeaproape cu un alt mecanism pus la dispoziție de UE, Instrumentul de sprijinire a schimburilor comerciale (INSTEX). Acesta este un vehicul cu scop special menit să faciliteze plățile aferente comerțului legitim dintre UE și Iran și face parte din cadrul mai larg al eforturilor UE de a promova deschiderea și de a crește reziliența sistemului economic și financiar european, inclusiv în fața aplicării extrateritoriale a sancțiunilor unilaterale de către tări terțe.

De asemenea, Biroul de Asistență este partener cu misiuni diplomatice, camere de comerț și agenții de promovare a exportului și poate astfel să sprijine IMM-urile chiar și în domenii din afara sferei principale a serviciilor de asistență.

Pentru mai multe informații puteți accesa pagina de internet www.sanctions-helpdesk.eu. De asemenea, transmiteți e-mail, inclusiv în limba română, la info@sanctions-helpdesk.eu.

Adrian BAZAVAN
Project Manager, Due Dilligence Help Desk
adrian.bazavan@sanctions-helpdesk.eu