Companiile germane au trecut pe „modul criză” și oferă termene de plată mai scurte

image_pdfimage_print

Companiile germane doresc să încaseze facturile emise cât mai devreme posibil, conform celei de-a patra ediții a sondajului Coface privind comportamentul de plată corporativ în Germania, realizat în iulie și începutul lunii august 2020, pe un eșantion de 753 de companii din această țară.

O concluzie importantă a studiului, al cărui subiect predominant îl constituie COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale și naționale, este aceea că firmele germane devin tot mai îngrijorate: companiile sunt mai prudente în oferirea termenelor de plată clienților lor, în unele sectoare acestea devenind foarte scurte.

Principalele riscuri pentru exporturi s-au schimbat semnificativ. Astfel, riscul principal de anul trecut, și anume conflictul comercial SUA-China este marginal în raport cu spectrul de risc din 2020, informează un comunicat de presă emis de Coface România. În schimb, 3 din 4 companii consideră COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal factor de risc, alături de întreruperea lanțurilor de producție din cauza pandemiei. Cu toate acestea, riscuri precum Brexit-ul, amintit încă de la sondajul Coface din 2017, nu au dispărut și ar putea reveni în prim-plan odată cu „No-Deal-Brexit” care se prefigurează pentru 2021. Astfel, chiar și cu o perspectivă ușor mai optimistă pentru 2021, Germania este departe de a ieși din „modul de criză”.

Cash-ul este rege

Potrivit sursei citate, termenul mediu de plată a scăzut cu 3 zile, de la 37 de zile în 2019 la 34 de zile în 2020 și doar 62% dintre participanții la sondaj au răspuns că au oferit termene de plată în 2020, în condițiile în care în cei patru ani anteriori, peste 80% dintre companiile chestionate au oferit termene de plată.
Perioadele de credit pe termen scurt (de la 0 la 30 și de la 30 la 60 de zile) domină peisajul de afaceri german: jumătate dintre companii au solicitat efectuarea plăților între 0 și 30 de zile.
În ceea ce privește situația la nivelul diferitelor ramuri ale economiei germane, 100% dintre participanții din sectorul construcțiilor au răspuns că au oferit termene de plată între 0 și 30 de zile, ceea ce aduce termenul mediu de plată în acest sector la minimum 15 zile. La polul opus se situează sectorul auto – cel mai generos sector în 2020 – cu un termen mediu de plată de 43,8 zile. Cea mai mare schimbare s-a produs în sectorul farmaceutic-chimic, unde termenele de plată au scăzut cu aproape 18 zile la 31,7 zile.

Companiile încasează banii mai repede

La ediția de anul acesta a studiului, doar 68% dintre respondenți au raportat întârzieri la plată, comparativ cu 85% în 2019. Timpul mediu de întârziere a plăților a scăzut cu aproape 2 zile, de la 37,7 zile în 2019 la 35,9 zile în 2020, în timp ce restanțele  pentru vânzările zilnice (DSO) s-au diminuat considerabil, cu aproximativ 9 zile, de la 65,8 zile în 2019 la 56,5 zile în 2020.
În ceea ce privește motivele care stau la baza întârzierilor de plată, acestea în general sunt legate de dificultățile financiare (48% în 2020); doar 9% dintre participanți au numit în mod explicit COVID-19 drept principalul motiv al întârzierilor de plată.

Așteptări economice: 2020 – un an marcat de pesimism și incertitudine

În timp ce riscurile vechi nu au dispărut și amenință în continuare activitatea companiilor germane, COVID-19 și efectele sale predomină în 2020, în special la nivelul activității de export.
Rezultatele sondajului arată că că 3 din 4 companii nominalizează pandemia de COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal risc, alături de întreruperea lanțurilor de producție. În ceea ce privește oportunitățile de afaceri, 91% dintre respondenți consideră că acestea vor fi generate de piața internă (față de doar 81% în 2019).
Nivelul de optimism al reprezentanților companiilor germane este moderat, doar 39% dintre respondenți se așteaptă la condiții de afaceri mai bune în 2021 comparativ cu 2020, în timp ce 14% sunt pesimiști în ceea ce privește anul 2021.

De menționat că studiul a relevat faptul că anul acesta una din două companii germane a beneficiat de ajutoare de stat, în special de compensații de muncă pe termen scurt. (C.S.)

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu