1

De la Hotel Flora la Crowne Plaza Bucharest, servicii hoteliere de top în nordul Capitalei

În nordul Capitalei, în apropierea Centrului expoziţional Romexpo și a Casei Presei, la doar 500 de metri de Parcul Herăstrău și la câţiva kilometri de Aeroportul Internaţional Otopeni, Hotelul Crowne Plaza Bucharest, operat de Ana Hotels, companie membră a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, îşi aşteaptă oaspeţii, fie ei români sau străini, oameni de afaceri sau turişti veniţi să descopere farmecul „micului Paris”.

Crowne Plaza Bucharest”, în „Top 20” al hotelurilor Crowne Plaza din Europa

„Crowne Plaza Bucharest” este în „Top 20” al hotelurilor Crowne Plaza din Europa şi a fost desemnat „Hotelul Anului” pentru trei ani consecutivi. Are recunoașteri obținute de la TripAdvisor: în 2016 – „Travelers’ Choice”; în 2017 – „Certificat de Excelență”; în 2018 – din nou „Certificat de Excelență” și „Travelers’ Choice”. Hotelul a fost câștigător al premiului pentru „Cea mai bună rată de înrolare a oaspeților în Europa Centrală și de Est” în 2017.

Cu mândrie, echipa Crowne Plaza Bucharest vorbeşte despre amplasarea deosebită a hotelului „cu cea mai frumoasă grădină din București”, dar şi despre dotările de top de care dispun cele 164 de camere cu vedere spre Parcul Herăstrău, cele 16 săli de conferințe dotate complet, cu capacitatea de 1.500 de locuri, şi Centrul de afaceri. Astfel, toate camerele și apartamentele au izolare fonică, aer condiționat și TV LED full HD cu conexiune HDMI și VGA, oferă uscător de păr, halate de baie și articole de toaletă gratuite. În plus, oaspeţii beneficiază de: serviciul „Concierge”, parcare, recepție deschisă non-stop, internet de mare viteză, personal poliglot, serviciu privat de transfer la/de la aeroport; serviciu de transfer la/de la centrul orașului (la sfârșit de săptămână), ATM/banking, schimb valutar, gift shop. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a se organiza petreceri în aer liber.

Pentru gurmanzi, echipa restaurantului „Pine Restaurant & Terrace” oferă, într-un ambient deosebit, o selecție de mâncăruri internaționale pregătite cu produse locale proaspete. După cum ne-au spus gazdele, joia și duminica sunt zile speciale la Pine Restaurant. Joia, oaspeții se pot bucura de compania plăcută a preparatelor pregătite de Chef Ernesto Dosman, de vinuri fine și de inconfundabile acorduri de jazz. Duminica este dedicată familiei și prietenilor, care se pot bucura de un Sunday Brunch tematic. Dacă sunteţi oameni de afaceri, atunci un loc ideal pentru a vă întâlni cu partenerii de afaceri, dar şi cu colegii, este cafeneaua „Crown Cafe”.

Pentru cei aflaţi în căutarea unor momente de relaxare, pe timpul verii, o opţiune excelentă este „Pine Garden Cafe” sau, pe tot parcursul anului, Centrul „Ana Spa”, care pune la dispoziția clienţilor piscină acoperită și un jacuzzi în aer liber, facilități de fitness, hamam, saună uscată, saună cu aburi și frigidarium, clase de fitness, pilates și yoga, masaje de relaxare și terapeutice, tratamente corporale și faciale. Un plus de răsfăț pentru clienți îl aduce aparatul revoluționar pentru terapii faciale –  Oxygenera.

De la Hotel Flora, la Crowne Plaza Bucharest”

Prima filă din cartea de istorie a „Crowne Plaza Bucharest” a fost scrisă în 1976, când a fost pusă piatra de temelie a Hotelului Flora, deschis doi ani mai târziu. Specializat în tratamente medicale, îndeosebi geriatrice, hotelul aparținea Companiei Hoteliere Nord, cu capital integral de stat, și dispunea pe atunci de: 155 camere, 2 săli de conferință mici, un restaurant clasic, un bar, o braserie, o piscină și de o secție medicală a Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”.

Hotelul „Flora” era un reper al eleganței încă de la deschiderea sa: arhitectură modernă, mobilier rafinat, uniforme frumoase etc. Complexul hotelier era situat într-un parc întins pe o arie de circa 40.000 mp şi avea o suprafață construită de peste 18.000 mp, la cele mai înalte standarde ale acelor ani.

Între 1990 și 1996 hotelul a funcționat în administrarea statului. În 1996 Hotelul Flora a fost preluat de Ana Hotels, care l-a renovat complet.

Lucrările de renovare, reabilitare și modernizare a hotelului au început în ianuarie 1997 și s-au finalizat în aprilie 1998, fiind o investiție semnificativă, de 100 de miliarde lei vechi. S-au făcut eforturi mari pentru a-l aduce la nivelul anilor ’90, dar cu bătaie spre standardele secolului XXI. Deschiderea oficială a noului hotel a avut loc pe data de 10 decembrie 1998.

După renovare, hotelul dispunea de: 164 camere (328 de locuri) cu unul sau două paturi, 8 săli de conferință cu capacități de până la 200 de locuri, un restaurant cu bucătărie internațională, braserie, bar și cafenea și oferea diverse servicii pentru recreere. Hotelul fusese transformat din hotel de tratament în hotel de business de 5 stele.

După renovare s-a decis că operarea hotelului se va face pe baza unui contract de management, încheiat cu Bass Hotels & Resorts, ulterior Six Continents, devenit mai târziu Intercontinental Hotels Group. La data de 4 decembrie 1998, s-a încheiat contractul de management care a stat la baza operării hotelului pentru următorii zece ani.

Reușita în transformarea hotelului a fost determinantă pentru ca marele lanț InterContinental să accepte colaborarea cu Ana Hotels. Hotelul „Flora” s-a redeschis sub brandul „Crowne Plaza”, clasificat la nivel de 5 stele. „Crowne Plaza Bucharest” a fost printre primele hoteluri care, după 1990, au început să lucreze în cadrul unor lanțuri internaționale prestigioase; un altul a fost „Athenee Palace Hilton”; în prezent ambele sunt parte a Ana Hotels și reprezintă două proiecte vizionare.

Operarea hotelului a început și s-a derulat, timp de 10 ani, conform prevederilor din contractul de management. „Facilitățile de excepție pentru acei ani, precum și managementul de calitate au impus Crowne Plaza Bucharest pe piața hotelieră bucureșteană și românească. Performanțele economice ale hotelului au fost remarcabile. Un singur exemplu: creditul bancar care a fost utilizat pentru renovarea hotelului a fost returnat NU în 7 ani, cum cerea banca finanțatoare, ci în 5 ani”, subliniază cu mândrie reprezentanţii hotelului.

Pe parcursul acestei perioade hotelul, devenit parte a lanțului Crowne Plaza, s-a „așezat” și s-a consolidat pe piața bucureșteană, poziționându-se alături de „Athenee Palace Hilton”, „Intercontinental”, „Sofitel” și „JW Marriott”; și, lucrul cel mai important, personalul s-a transformat într-unul complet profesionalizat, de nivel internațional, integral compatibil cu standardele impuse de lanț.

La expirarea termenului de 10 ani, la data de 1 octombrie 2007, Ana Hotels și „Intercontinental Hotels Group” – la acel moment denumit „Six Continents”, au încheiat, pentru o perioadă de zece ani, un contract de operare în franciză, contract denumit, tehnic, „Acord de concesionare licență”.

Investiţii de zeci de milioane de euro care au transformat Crowne Plaza Bucharest într-un reper pe piaţa hotelieră a Capitalei şi a Europei

 În ceea ce privește infrastructura hotelului, baza sa materială, trebuie spus că, în timp, hotelul a beneficiat continuu de lucrări de modernizare și extindere. De-a lungul celor 20 de ani, în hotel au fost investite zeci de milioane de euro. După renovarea majoră finalizată în 1998, hotelului i s-au adus permanent îmbunătățiri, căci peisajul hotelier bucureștean s-a modificat, s-a diversificat oferta, s-au schimbat atât cerințele clienților, cât și facilitățile oferite de alte hoteluri.

S-a muncit enorm în toți acești peste 20 de ani, pentru a aduce Crowne Plaza Bucharest Hotel la standarde înalte. Astfel, în anul 2002, s-a construit sala polivalentă „Crown Ballroom”, în anul 2007 s-a extins și s-a modernizat bucătăria, iar în intervalul 2007 – 2008 s-au modernizat camerele.

În anul 2010 a avut loc o altă reabilitare majoră, pentru aducerea hotelului la un nivel de confort care să corespundă vremurilor: au fost modernizate lobby-ul, recepția, spațiile pentru alimentație publică, barul, grădina interioară. Conceptul arhitectonic a aparținut unei firme specializate din Marea Britanie. Aproape toate materialele și echipamentele folosite au fost importate din Italia, Germania, SUA, Marea Britanie. Lucrarea a fost o noutate în tehnologia de reabilitare în domeniul hotelier, în sensul că renovarea hotelului s-a făcut fără a se opri operarea acestuia.

Mai mult, cinci ani mai târziu, în 2015, a avut loc renovarea completă a camerelor, în anul 2017 a fost extins complet Crown Ballroom, cea mai mare sală de evenimente din hotel, ce poate găzdui maximum 800 de persoane, iar în anul 2018 a fost inaugurat Ana SPA.

Putem spune fără teama de a greşi că astăzi, la peste 20 de ani de la redeschiderea hotelului sub numele „Crowne Plaza Bucharest”, acesta trăiește o nouă tinerețe, datorită unui program investiţional consistent, urmărit cu consecvenţă de proprietari şi de echipa managerială, dar şi datorită viziunii acestora şi ambiţiei de a fi în top.

 

Cristina ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro