Din 15 decembrie, EximBank acordă garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată

Companiile mari și IMM-urile cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei pot aplica din 15 decembrie 2022 pentru garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată în cadrul unei noi scheme de ajutor de stat, derulată prin intermediul EximBank, menită să asigure lichiditate și acces la finanțare firmelor care se confruntă cu dificultăți în contextul conflictului din Ucraina.

„Ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare au fost perturbate și au avut loc creșteri mari și neașteptate de prețuri, în special în sectorul energetic, cu efecte directe sau indirecte care afectează multe sectoare economice. Prin implementarea acestei scheme de ajutor de stat acționam de o manieră coordonată cu celelalte state membre pentru susținerea companiilor locale care au nevoie de un partener financiar solid pentru a face față impactului pe care războiul îl are asupra mediului de afaceri european și local”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Potrivit unui comunicat de presă emis de banca amintită, companiile românești pot accesa credite de investiții și credite pentru capital de lucru, la rate de dobândă subvenționată, precum și garanții de stat, irevocabile și necondiționate, care acoperă maximum 90% din creditele de investiții și creditele pentru capital de lucru acordate de băncile comerciale, exclusiv ca expuneri noi.

Finanțările și garanțiile se acordă până la data limită de semnare a documentației contractuale ce va fi actualizată permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai tarziu de 31.12.2023. (C.Ș.)