Facilități pentru mediul de afaceri, acordate de statul român în contextul crizei COVID-19

În contextul crizei de sănătate globale, statul român a luat o serie de măsuri privind consecințele economice, financiare și sociale ale răspândirii COVID-19, inclusiv prin acordarea unui număr de facilități, în mare parte temporare, pentru a proteja mediul de afaceri.

De interes deosebit a fost Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, prin care s-a declarat starea de urgență și s-a creat cadrul pentru ca Guvernul să aprobe măsuri de sprijin pentru agenții economici afectați de criza COVID-19. După expirarea stării de urgență (15 mai 2020), Guvernul a declarat starea de alertă care a fost prelungită succesiv până acum. În acest context, Guvernul a adoptat o serie de reglementări în domeniile comercial, bancar, al securității sociale și fiscal.

Pentru a oferi o imagine sintetică privind cele mai importante reglementări ale facilităților relevante pentru mediul de afaceri, emise recent în România, avocaţii Ţuca Zbârcea şi Asociaţii au realizat un material amplu, actualizat la data de 3 februarie a.c.