FOREN 2020 Online – Tranziția energiei în Europa de Sud-Est: oportunități, provocări, perspective
În perioada 7 – 10 septembrie 2020, Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a organizat ediţia a XV-a a Forumului Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2020 Online, cu tema „Tranziţia energiei în Europa de Sud-Est: oportunităţi, provocari, perspective”.
FOREN reprezintă o platformă unică de comunicare și schimb de informații pentru reprezentanții industriei energetice din România și din regiune și este un eveniment de tradiție, organizat la fiecare doi ani, cu începere din anul 1992, de către CNR-CME.
Sesiunea de deschidere a FOREN 2020 online, din data de 7 septembrie 2020, găzduită de Iulian Iancu, președintele CNR-CME și preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, s-a bucurat de prezența unor specialiști de marcă din domeniu, din ţară şi din străinătate. Sesiunea de deschidere a fost urmată de două sesiuni de lucru: „Quo vadis energy sector?”, dedicată energei electrice, iar cealaltă, petrolului şi gazelor naturale, pentru ca a doua zi să aibă loc „Ziua Regională a Energiei – Red”, cu tema: „Tranziția energetică în regiune: fapte, obiective, aspecte strategice”, eveniment ce a cuprins două sesiuni de lucru.
Zilele de 9 și 10 septembrie 2020 au fost dedicate sesiunilor de comunicări științifice în cadrul celor cinci secțiuni cunoscute ale conferinței: politici energetice în perioada de tranziție, piețele de energie și integrarea surselor de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, petrol și gaze naturale, energie nucleară și tehnologii curate de producerea energiei electrice din cărbune și termoficare.
Principalele teme de discuţie din cadrul FOREN 2020 au fost:
- Studiile Consiliului Mondial al Energiei: Energy Trilemma, Issues Monitor, Dinamic Resilience;
- Pactul ecologic european – cea mai mare provocare energetică a continentului în perspectiva următorilor 30 de ani. Teme pentru țările din Europa Centrală și de Est. Probleme politice, tehnologice și financiare;
- Noi abordări în privința celor 4 D (decarbonare, digitalizare, deregularizare, descentralizare);
- Marea tranziție a energiei mondiale. Instrumentele și Scenariile Consiliului Mondial al Energiei și analiza lor pentru Europa Centrală și de Est;
- Balanța resurselor de energie: resursele primare: cărbune, gaz, petrol, sursele regenerabile de energie, eficiența energetică;
- Securitatea cibernetică – o problemă foarte specială în deceniile care urmează!
- Sunt acțiunile guvernelor și autorităților regionale (ECE) și naționale în acord cu directivele și tendințele mondiale?
Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), principala organizaţie din domeniul energiei din România, membră fondatoare a Consiliului Mondial al Energiei, în anul 1924, reprezintă cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei care concentrează interesele unui mare număr de instituții și organizații din România cu activități în domeniul energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.
Informatii suplimentare privind FOREN 2020 se pot obţine accesând:
http://cnr-cme.ro/events/foren-2020-online/