În Bucureşti, Școală Profesională Metropolitană în sistem dual

image_pdfimage_print

La jumătatea lunii iunie, primarul general Nicușor Dan a semnat, împreună cu primarii celor șase sectoare ale Capitalei și cu reprezentantul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Mihaela Ștefan, acordul de parteneriat pentru implementarea proiectului ”Școala Profesională Metropolitană în sistem dual în Municipiul București”, care vizează satisfacerea nevoii de muncitori calificați în acord cu solicitările de pe piața muncii. La eveniment a fost prezent ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri din Capitală, dar și de reprezentanți ai asociațiilor de părinți din București.

“Acordul privind învățământul profesional din București devine realitate. Avem de schimbat multe în acest domeniu, dar mai ales trebuie să schimbăm două lucruri. O dată, consider că este bine să existe o corespondență între ceea ce face școala și nevoile curente ale societății. Apoi, avem de schimbat mentalitatea”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă emis de Primărie. Edilul i-a felicitat pe reprezentanţii mediului privat care au înțeles importanţa învăţământului dual şi i-a asigurat de tot sprijinul instituţiei pe care o conduce.

La rândul său, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat că: ”Este necesară și binevenită adaptarea școlii la realitate, la nevoile elevilor, angajaților și angajatorilor. Această formă de învățământ trebuie susținută acolo unde există dorință de parteneriat”. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu în negocierile cu Comisia Europeană, există aproape 490 milioane de euro destinate susținerii învățământului profesional, îndeosebi sub forma învățământului dual.

Parteneri sociali ai acestui proiect sunt: Camera de Comerţ și Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Camera de Comerţ și Industrie Româno – Germană (AHK România), Federația Industriei Hoteliere din România, Asociația pentru Studii și Proiecte de Recalificare Profesională, alături de firme mari din domeniul industriei şi serviciilor.

„Învaţământul profesional în sistem dual reprezintă o soluţie eficientă pentru rezolvarea deficitului de forţă de muncă, din mai multe motive. În primul rând, datorită colaborării între comunitatea de afaceri şi liceele tehnologice, oferta educaţională se poate adapta rapid cererii manifestate în piaţă. În al doilea rând, absolvenţii au şansa de a se integra cu uşurinţă pe piaţa muncii, pentru că pregătirea lor răspunde unei nevoi certe. În al treilea rând, angajatorii pot urmări evoluţia profesională a elevilor, îi pot stimula şi fideliza şi, ulterior, pot beneficia de angajaţi valoroşi” a declarat Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB, invitat la întâlnirea încheiată cu semnarea acordului de către reprezentanţii administraţiei publice.

Printre obiectivele acestui proiect se numără: elaborarea unei hărți referitoare la nevoia de muncitori calificați, pe zone; sprijinirea înființării de centre de informare și consiliere permanente pentru legătura cu mediul economic și părinți/elevi/alți factori interesați; înființarea unor centre pentru formarea și perfecționarea profesorilor /maiștrilor/ instructorilor/ tutorilor de practică, pe domenii; susținerea acțiunilor de introducere în nomenclatorul de meserii a unor calificări noi, solicitate de operatorii economici, realizarea unei baze de date privind forţa de muncă calificată, strategic necesară în vederea atragerii de noi investiţii directe.

Cristina ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up