La finele lunii noiembrie au fost semnate trei contracte de finanțare, în valoare de 362 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru construirea a trei centrale noi de cogenerare de înaltă eficiență, care vor înlocui tehnologiile învechite, din anii ‘60-‘70, utilizate în prezent la CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești.
„Capitala va beneficia astfel, peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ. Modelul nostru este cel de la Oradea, unde gigacaloria este de aproape trei ori mai ieftină decât la București”, a declarat cu acest prilej Sebastian Burduja, ministrul energiei.
Datorită acestor trei proiecte, dezvoltate de ELCEN, Capitala va dispune la CTE Grozăvești de o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 34 MWe și 41 MWt, la CTE Progresu de o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe și 72,8 MWt, iar la CTE București Sud de o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MWe și 211 MWt.
Proiectele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă obținută de Ministerul Energiei și aprobată de experții Băncii Europene de Investiții. Fondurile provin din Programul Cheie 5 al Fondului pentru Modernizare, destinat investițiilor în cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare.
„Cu un sistem de încălzire centralizată care deservește peste 600.000 de apartamente, modernizarea CET-urilor este esențială. Nu există alternative viabile care să garanteze confortul termic al bucureștenilor”, se arată în comunicatul de presă al Ministerul Energiei prin care a fost anunțată semnarea contractelor de finanțare.
C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro