Începând cu data de 31 decembrie 2022, EximBank a intrat pe piața de retail din Romania, devenind o bancă universală cu servicii complete.
„Este un moment de o importanță majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adaugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cat si pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezentei capitalului romanesc pe piata financiar-bancara, mai ales in contextul actual. Noi am crezut de la bun inceput in potentialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arata o data in plus angajamentul nostru ferm de a continua sa sustinem cresterea economiei romanesti prin suportul financiar pe care il vom acorda tuturor segmentelor de piata, fie ca vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a declarat, cu acest prilej, Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
Independent de componentele specifice unei banci universale, dupa fuziune, EximBank va continua sa actioneze pe segmentul garantiilor si asigurarilor de stat, conform mandatului primit din partea statului roman.
Potrivit unui comunicat de presă emis de EximBank, pretul platit pentru Banca Romaneasca (BROM) a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achizitionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe langa pretul platit pentru capital, tranzactia totala a inclus rambursarea imprumutului subordonat acordat Bancii Romanesti de catre National Bank of Greece, in valoare de 65 de milioane de euro, si rambursarea, de catre BROM, a finantarii intragrup primite de la banca-mama, in valoare de 90 de milioane de euro, platite de Banca Romaneasca din lichiditatile proprii. Tranzactia nu a implicat nicio finantare de la bugetul de stat.
EximBank a fost infiintata in 1992 si are ca actionar majoritar statul roman, prin Ministerul Finantelor. In ultimii zece ani, banca a performat in mod accelerat astfel ca, pe langa intrarea in Topul celor mai mari 10 banci dupa active din Romania, EximBank este astazi una dintre cele mai valoroase companii romanesti si o institutie de importanta sistemica. (C.Ș.)