Încrederea directorilor generali în inteligența artificială temperată de riscurile sociale, etice și de securitate

image_pdfimage_print

La nivel global, directorii generali sunt deschişi la oportunitățile create de inteligența articificială (IA), dar rămân, totodată, precauți în privința consecințelor, relevă rezultatele EY CEO Outlook Pulse. Sondajul a fost realizat în rândul a 1.200 de directori generali la nivel global și oferă informații despre IA, alocarea capitalului, investiții, sustenabilitate și strategii de transformare.

Conform sursei citate, aproape două treimi (65%) dintre directorii generali sunt de acord că utilizarea IA este benefică, iar 66% dintre respondenți consideră că impactul înlocuirii oamenilor de către IA va fi contrabalansat de noile roluri și oportunități de carieră pe care le creează tehnologia. Cu toate acestea, două treimi (67%) dintre respondenți au declarat că mediul de afaceri trebuie să se concentreze asupra implicațiilor etice ale IA, în timp ce 64% afirmă că organizaţiile nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecințele neintenționate ale tehnologiei.

În ciuda acestor îngrijorări, directorii generali își adaptează strategiile de investiții pentru a maximiza beneficiile pe care IA le-ar putea aduce organizaţiei lor. Potrivit EY, 88% dintre directorii generali integrează IA în alocarea de capital; dintre aceștia, 43% investesc în mod activ în această tehnologie, în timp ce alți 45% au declarat că intenționează să facă investiții semnificative în IA în următoarele 12 luni.

Comparativ, 76,7% dintre respondenții români au declarat că au integrat deja pe deplin modificările produselor/serviciilor bazate pe inteligență artificială în procesul de alocare a capitalului și că investesc în mod activ în inovarea bazată pe inteligență artificială, 20% au menționat că nu au făcut investiții de capital semnificative până în prezent, dar intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni, în timp ce doar 3,3% au răspuns că nu planifică nicio investiție semnificativă de capital în inovarea produselor/serviciilor bazate pe IA.

Totodată, 43% dintre respondenţii români consideră că inteligența artificială este benefică, crescând eficiența în organizaţie și, prin urmare, creând rezultate pozitive pentru întreaga societate. Când au fost întrebați dacă impactul înlocuirii oamenilor de către IA în rândul forței de muncă va fi contrabalansat de noile roluri și oportunități de carieră pe care tehnologia le creează, 40% din respondenţii la nivel local au răspuns că sunt de acord cu această afirmație.

„Capacitatea IA de a procesa și analiza cantități mari de date în timp real poate duce la luarea unor decizii mai bine informate și la creșterea performanțelor organizației. Implicațiile sociale și etice ale adoptării pe scară largă a AI sunt, însă, de o importanță majoră, fiind necesare abordări responsabile și echitabile în utilizarea IA în mediul de afaceri. Securitatea este, de asemenea, o preocupare critică în implementarea inteligenței artificiale. Capacitatea sistemelor AI de a învăța și adapta comportamente poate expune organizațiile la potențiale vulnerabilități, motiv pentru care investițiile în securitate cibernetică devin esențiale pentru a proteja datele și activitățile companiilor”, apreciază Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Se menține instabilitatea economică

În ciuda volatilității macroeconomice continue, doar 33% dintre directorii generali intervievați se așteaptă la o încetinire temporară sau persistent severă a economiei, comparativ cu 50% în ianuarie 2023.

Potrivit studiului citat, mediul actual, caracterizat de o creștere economică redusă, inflație ridicată și rate ale dobânzii în creștere i-a determinat pe mulți directori generali să se concentreze mai mult pe activitatea pe termen scurt, în detrimentul obiectivelor de sustenabilitate. Astfel, în prezent doar 38% dintre directorii generali au declarat că ar acorda prioritate aspectelor legate de sustenabilitate, atunci când iau decizii de alocare a capitalului, în scădere accentuată față de ianuarie 2022, când 83% dintre respondenţi au declarat că sustenabilitatea și aspectele ESG ar fi un motor important de creștere pe termen scurt și mediu.

Jumătate dintre directorii generali din România care au răspuns sondajului cred că economia globală se va confrunta cu o încetinire moderată și persistentă, 26,7% – cu o încetinire severă și temporară, 16,7% estimează o încetinire moderată și temporară și doar 6,7% consideră că sistemul economic global va fi confruntat cu o încetinire severă și persistentă.

La nivel local, 36,7% dintre respondenți cred că economia va încetini moderat și temporar, în timp ce 30% consideră că va exista o încetinire moderată și persistentă, 26,7% cred că ne vom confrunta cu încetinire severă și temporară și doar 6,7% cred că piața locală din România va fi afectată într-un mod sever și persistent.

Conflictele geopolitice și tensiunile comerciale vor afecta semnificativ performanța companiei, potrivit a 40% dintre respondenții locali, în timp ce 23,3% consideră că vor avea un impact moderat și doar 13,3% consideră că impactul va fi minim. Întrebați cum văd următoarele 12 luni, comparativ cu începutul anului 2023, din punct de vedere al performanțelor financiare, jumătate dintre respondenți sunt mai puțin optimiști acum decât erau la începutul acestui an.

Fuziunile și achizițiile își vor reveni în 2024

Realizarea de tranzacții rămâne o prioritate pentru directorii generali; 98% dintre ei se așteaptă să urmărească în mod activ o tranzacție strategică în următoarele 12 luni (față de 89% în ianuarie 2023). 59% dintre aceștia urmăresc fuziuni și achiziții, 47% caută să renunțe la activități și 63% să încheie alianțe strategice sau asocieri în participație. Apetitul de a achiziționa este aproape de un nivel record, dar barierele care stau în calea încheierii de tranzacții pe piața actuală, cum ar fi extinderea reglementărilor și un cost mai ridicat al capitalului, vor tempera probabil multe dintre aceste planuri.

Conform rezultatelor sondajului EY, îmbunătățirea capacităților tehnologice și a inovației este un motor principal al fuziunilor și achizițiilor, 16% dintre respondenți declarând că acesta este un obiectiv principal de investiții. În plus, directorii generali încorporează inteligența artificială în strategiile de fuziuni și achiziții – valorificând aceste tehnologii în procesul de căutare și procesare a tranzacțiilor. Astfel, 71% încorporează IA în tranzacționare, fie în întregul proces, fie prin programe pilot, și doar 5% nu au planuri de a utiliza IA, riscând să fie depășiți de concurență.

56,7% dintre respondenţii de la nivel local au declarat că nu vor întrerupe o investiție deja planificată în următoarele 6 luni, în timp ce 43,3% vor anula planurile de investiții viitoare în următoarea jumătate de an. 63,3% consideră că, din cauza incertitudinii create de situația politică actuală, vor avea loc reconfigurări ale lanțurilor de aprovizionare în următoarele 6 luni, în timp ce 36,7% au spus că nu va exista nicio schimbare. La nivel global, 40% dintre companii au tendința de a amâna investițiile deja planificate pentru următoarele 6 luni, procent similar cu cel consemnat în rândul respondenților din România.

Din punct de vedere al fuziunilor și achizițiilor, 90% dintre respondenții din România cred că vor urmări acest tip de tranzacții în următoarele luni, 83% cred că vor avea loc dezinvestiții / spin-off-uri / oferte publice inițiale (IPO) și joint-venture-uri sau alianțe strategice cu părți terțe. (C.Ș.)

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up