Interes pentru dezvoltarea colaborării româno-mexicane în domeniul agro-alimentar

image_pdfimage_print

În prima decadă a lunii ianuarie, la sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Miguel Angel Surez Meza, director general al companiei mexicane Rumec International, o platformă on-line pentru comerț internațional, reprezentant al societății cooperatiste Pascual Boing, producătoare și distribuitoare a produselor proprii (fructe exotice, băuturi răcoritoare, lapte etc.) în Mexic și în străinătate, precum și al firmei H2OSky. Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunități de colaborare și de punere în valoare a potențialului celor două comunități de afaceri.

În deschiderea întrevederii, președintele CCIB a vorbit despre locul și rolul economiei Capitalei în context național, punctând performanțele comunității de business a Bucureștiului. De asemenea, a făcut o prezentare extinsă a activității Camerei noastre, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, și pe strategia de relaţii externe, axată pe dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar. În context, Iuliu Stocklosa a subliniat deschiderea pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Statele Unite Mexicane, cea mai importantă piață de desfacere a produselor românești din America Latină.

În prima parte a intervenției sale, Miguel Angel Surez Meza a exprimat interesul pentru livrarea directă în țara noastră a unor mărfuri precum: fructe exotice, cafea, cacao și alte produse organice, de bună calitate şi la preţuri competitive, furnizate de cooperativa Pascual Boing din Mexic. În opinia sa, acestea pot fi prelucrate în țara noastră și exportate apoi către piețe de interes, precum cea a Emiratelor Arabe Unite. Potrivit oaspetelui mexican, o modalitate facilă pentru importul direct o constituie utlizarea platformei online dezvoltate de Rumec International. Tot prin intermediul acestui instrument modern, companiile românești își pot comercializa produsele și tehnologiile (îndeosebi în domeniul agro-alimentar) pe piața mexicană. În plus, Miguel Angel Surez Meza a folosit prilejul pentru a vorbi despre posibilitatea utilizării și în România a unei tehnologii inovatoare de obținere a apei din atmosferă ”Sky H2O – AWG” (Atmospferic Water Generation), realizată în California, folosită cu succes și în Mexic.

În primele 10 luni ale anului 2022 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 315 milioane USD (+7% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 216 milioane USD (+5%), iar importul, de 99 milioane USD (+12%), valori care depășesc nivelul înregistrat în anul 2020, atât la total, cât și pe componentele acestuia (export și import).

Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up