Interes pentru extinderea investițiilor în Europa

image_pdfimage_print

Potrivit Europe Attractiveness Survey 2023, publicat recent de EY, în ciuda concurenței puternice din partea Chinei și a SUA, investitorii sunt în general optimişti în ceea ce privește perspectivele europene. 67% dintre ei – față de 53% în 2022 – declară că au planuri pentru a-și stabili sau extinde operațiunile în Europa în 2023. În aceeași proporție au declarat că sunt de părere că atractivitatea Europei va crește în următorii trei ani. În ceea ce privește România, 63% dintre liderii de companii intervievați au menționat că doresc să investească în țara noastră anul acesta, față de 56% anul trecut.

Cu toate acestea, investitorii și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește: instabilitatea politică, creșterea costurilor, sarcinile de reglementare și dificultatea de a găsi oameni cu competențele potrivite. Conform sursei citate, prima parte a EY European Attractiveness Survey 2023, publicată în luna mai 2023, a constatat că anul trecut investițiile străine directe au stagnat în Europa, crescând cu doar 1% față de 2021 și rămânând cu 7% mai mici decât în 2019, înainte de pandemia COVID-19. În plus, crearea de locuri de muncă prin ISD în Europa a scăzut cu 16% în 2022, comparativ cu anul precedent.

„Una dintre cele mai importante concluzii ale datelor din 2022 este creșterea numărului de proiecte de investiții străine directe în mai multe state din Europa de Sud, Centrală și de Est, printre care Italia, Polonia, Portugalia, România și Turcia. România a înregistrat 69 de noi proiecte ISD, o creștere de 86% față de anul trecut”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Măsuri pentru stimularea atragerii de investiții
Potrivit unui plan realizat EY, bazat pe mai mult de 500 de interviuri cu lideri de companii, pentru a ajuta Europa să rămână competitivă și atractivă pentru investitori, guvernele de pe bătrânul continent ar trebui să adopte măsuri pe următoarele paliere: avantaje comerciale pentru Europa, sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, investiții în cercetare-dezvoltare și în producție, schimbări climatice și ESG, educație, regim fiscal și reglementare,

Reiterarea avantajelor comerciale pentru Europa
Potrivit sursei citate, ar trebui creată o nouă viziune, bazată pe stabilitate economică, politică și de reglementare. Europa ar trebui să fie prezentată ca un centru pentru organizaţiile viitorului, cu un mesaj puternic pentru investitori cu privire la modul în care continentul își poate valorifica atuurile actuale, inclusiv în domeniul cercetării și dezvoltării, al proprietății intelectuale și al producției avansate și cum își poate extinde poziția de lider în economia digitală și ecologică.

Consolidarea sprijinului pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri)
În IMM-urile europene lucrează circa 100 de milioane persoane. Aceste întreprinderi constituie coloana vertebrală a economiei bătrânului continent contribuind cu circa jumătate la formarea PIB. Conform sondajului citat, în 2023, IMM-urile sunt mai puțin interesate să se extindă în Europa decât întreprinderile mai mari (57% față de 79%) și sunt mai puțin optimiste în ceea ce privește perspectivele Europei în următorii trei ani. În acest context, EY apreciază că trebuie să se facă mai mult pentru a-i convinge pe antreprenori că Europa se angajează să îi ajute să se dezvolte și să facă saltul pentru a deveni întreprinderi cu potențial de lider mondial, de la punerea la dispoziție a capitalului de creștere, la facilitarea impactului schimbărilor de reglementare.

Încurajarea investițiilor în cercetare-dezvoltare și în producție
Sondajul citat a arătat că cercetarea și dezvoltarea reprezintă principala categorie de investiții noi în Europa în următorii trei ani, 64% dintre directori așteptându-se să își mărească amprenta europeană în domeniu „Pentru a realiza acest potențial, factorii de decizie politică ar trebui să continue să încurajeze investițiile în activitățile de înaltă tehnologie care remodelează economia globală. Acest lucru trebuie să includă obiectivul de a plasa Europa în centrul revoluției inteligenţei artificiale prin dezvoltarea unor cadre de reglementare solide care să permită companiilor să valorifice avantajele acesteia, stabilind în același timp parametri clari în ceea ce privește utilizarea ei”, consideră EY.

De asemenea, țările europene ar trebui să ia în considerare încurajarea investițiilor de-a lungul întregului lanț valoric și, în special, în ceea ce privește capacitatea de producție, unde doar o treime (33%) dintre directori se așteaptă să crească investițiile. Acest lucru ar permite Europei să profite de industriile și tehnologiile strategice care remodelează economia mondială și să reducă dependențele externe ale Europei, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice.

Preluarea inițiativei în ceea ce privește schimbările climatice și ESG
Sondajul a arătat că investitorii recunosc avantajele pe care le oferă poziția de lider pe care Europa o deţine în domeniul mediului, 61% dintre aceștia considerând bătrânul continent „mai atractiv” decât concurența în ceea ce privește sustenabilitatea. Conform sursei citate, ar trebui să se urmărească în continuare creșterea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic european și îmbunătățirea accesului la energia decarbonizată. Totodată, Europa trebuie să înfrunte provocarea competitivă a SUA, în contextul în care în ultimele luni au fost puse în opoziție Green Deal al UE și Inflation Reduction Act al SUA.

Dezvoltarea viitoarei generații
Sondajul identifică disponibilitatea, calitatea și adaptabilitatea competențelor ca fiind printre cei mai importanți factori pentru companii, atunci când acestea aleg unde să se stabilească. Într-o perioadă de penurie de resurse umane în multe zone geografice, se așteaptă ca formarea noilor generații de talente în domenii esențiale (tehnologie, energie, inginerie, sănătate, știința datelor) să se traducă într-un avantaj competitiv pentru Europa. „Pe măsură ce devine evident că inteligenţa artificială ar putea perturba enorm piața muncii până în 2030, Europa ar trebui să ia în considerare o abordare coerentă care să alinieze mediul de afaceri și cel educaţional în jurul unor nevoi transformaționale și masive”, apreciază EY.

Modernizarea regimurilor fiscale și de reglementare
În 2023, principala prioritate a investitorilor în materie de politică fiscală o constituie acordarea de credite fiscale pentru cercetare și dezvoltare, domeniu situat în 2022 abia pe locul patru. „În sens mai larg, companiile doresc ca regulile, normele și reglementările să fie cât mai stabile posibil. Claritatea este, de asemenea, importantă pentru cadrele de reglementare din Europa. Chiar și în cazul în care politica este încă în curs de elaborare în domenii noi, cum ar fi inteligența artificială și tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon, factorii de decizie politică pot promova încrederea prin oferirea unor reglementări clare cu privire la viitoarele domenii”, se punctează în Europe Attractiveness Survey 2023.

C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up