Kairat Karabayev, noul ministru-consilier la Ambasada Republicii Kazakhstan în România, primit de președintele CCIB

image_pdfimage_print

În a doua parte a lunii octombrie, dr. ing. Costică T. Mustață, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), s-a întâlnit cu Kairat Karabayev, noul ministru-consilier cu sarcini în domeniul relațiilor economice la Ambasada Republicii Kazakhstan în România. La întâlnire au fost prezenți: Azamat Kagenov, consul al Ambasadei, precum și ing. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte, și prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB.

Urându-i mult succes și asigurându-l de întregul sprijin în activitatea recent începută în ţara noastră, dr. ing. Costică T. Mustață a subliniat relațiile tradiționale între CCIB și Ambasada Republicii Kazakhstan în România, precum și importanța colaborării între cele două țări, mai ales prin prisma participării ca acționar principal a KazMunaiGaz (companie de stat din Kazakhstan) la rafinăriile Midia și Vega.

„Faptul că în primele 7 luni ale anului curent, Kazakhstanul se află pe locul cinci în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România se datorează exclusiv importurilor mari de țiței din această țară, în vederea prelucrării în rafinăriile cu acționariat kazah, plasând-o pe locul 4 în topul țărilor extra-UE, cu care țara noastră înregistrează deficite ale balanței comerciale. Se impune ca partea kazahă să stimuleze importurile din România pentru a asigura o tendință de echilibrare a schimburilor comerciale bilaterale”, a precizat președintele CCIB.

La rândul său, vicepreședintele Iuliu Stocklosa a reamintit ca prin acordurile de colaborare semnate în 2018 de CCIB cu Uniunile Întreprinzătorilor (ATAMEKEN) din Nur-Sultan (capitala țării, care atunci se numea Astana), precum și din Almaty, s-a asigurat cadrul de promovare a schimburilor comerciale și cooperării economice dintre firmele din cele două țări.

Mulțumind pentru primire, Kairat Karabayev a propus organizarea în cursul lunii noiembrie a.c. de către CCIB, cu sprijinul Ambasadei Kazakhstanului, a unui eveniment de promovare a relațiilor economice bilaterale în regim virtual (online), cu participarea firmelor membre ale Camerei bucureștene și instituției similare din Nur-Sultan. Totodată, diplomatul kazah a propus ca președintele CCIB să conducă o misiune economică care să efectueze o vizită de lucru în Kazakhstan în luna martie 2021.

Președintele Mustață a confirmat, în principiu, interesul CCIB de a se implica în organizarea celor două evenimente, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare

În primele 7 luni din 2020 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane USD, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane USD), în timp ce exportul, chiar în condițiile pandemiei de Covid 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane USD. Kazakhstanul se află pe locul 39 între piețele necomunitare de destinație a exporturilor românești, pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România și pe locul 4 în topul țărilor extra-UE, cu care țara noastră înregistrează deficit al balanței comerciale (-647 milioane USD).

Mircea TOADER
mircea.toader@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu