Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Conturile proiectelor cu finanţare europeană nu sunt supuse popririlor

image_pdfimage_print

Mulți beneficiari de finanțare europeană, dar și prin alte programe cu fonduri nerambursabile se confruntă adesea cu poprire pe conturile de proiect atunci când nu virează la timp impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă. Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) subliniază că, potrivit legii, conturile de proiecte cu finanțare europeană nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu banca la care beneficiarii au deschis aceste conturi.

Conform sursei citate, Codul de Procedură Civilă, dar și alte acte normative arată că nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte” (Art. 781, alin. 5, lit. b – Codul de Procedură Civilă).

„Pentru a evita sau a debloca acest tip de situații, venim în sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca aceștia să informeze băncile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise în vederea implementării proiectelor cu finanțare europeană. Totodată, solicităm sprijinul Asociației Române a Băncilor pentru a se asigura că prevederile legale sunt cunoscute și aplicate”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare în cadrul MIPE.

Ministerul de resort recunoaşte că, în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE, pot apărea decalaje între momentul depunerii documentelor și, ulterior, al primirii banilor din proiect și momentul în care beneficiarii trebuie să plătească către ANAF impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă.

Conform sursei citate, MIPE va transmite, prin Autoritățile de Management, o adresă cu explicații detaliate atât către beneficiari, cât și către Asociația Română a Băncilor (ARB).

La rândul nostru, în cele ce urmeaă, punem la dispoziţia celor interesaţi recomandările MIPE pentru beneficiari, sub semnatura secretarului de stat Cătălina Bădoiu. (C. Ş.)

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up