Monitorizarea transporturilor rutiere internaționale de bunuri

image_pdfimage_print

Aderarea României la Spațiul Schengen a generat pentru administrația fiscală o serie de provocări noi, pe fondul renunțării la controlul sistematic, instituționalizat, efectuat în punctele de trecere a frontierei de stat.

Cu toate acestea, potrivit ANAF, demersurile anterioare întreprinse la nivelul administrației fiscale pentru operaționalizarea Sistemului RO e-Transport, precum și eforturile de declarare anticipată realizate la nivelul mediului de afaceri au permis administrației să absoarbă șocul renunțării la controalele fizice asupra mijloacelor de transport bunuri în punctele de trecere a frontierei de stat, prin implementarea unei metode selective de control ce se aplică pe drumurile publice și în spațiile de servicii situate în proximitatea granițelor cu statele membre UE învecinate.

Astfel, utilizând sistemele de camere de luat vederi cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră/ies în/din România, coroborat cu datele declarate anticipat de utilizatori prin Sistemul RO e-Transport, sistemul informatic dezvoltat alertează în mod operativ echipele mobile de control ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).

Din punct de vedere operațional, echipele mobile de control sunt dotate cu autospeciale inscripționate ANAF – Antifraudă, dotate cu mijloace acustice și vizuale necesare pentru identificarea mijloacelor de transport vizate de sistemul informatic, interceptarea dinamică și îndrumarea/însoțirea acestora în spațiile de parcare/servicii în care sunt amenajate zone speciale de control. Autospecialele ANAF-DGAF sunt constituite ca birouri mobile în care inspectorii antifraudă au la dispoziție mijloacele IT necesare pentru a accesa la distanță bazele de date ANAF, precum și alte mijloace tehnice necesare controlului în trafic.

Conform ANAF, în luna ianuarie, DGAF a efectuat în proximitatea punctelor de acces în/din România acțiuni de control constând în verificarea a 5.275 vehicule de transport marfă (3,61% din traficul monitorizat). Cu acest prilej au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.487.500 lei și s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor de 612.727 lei. Totodată, urmare analizei de risc a datelor din Sistemul RO e-Transport au fost inițiate acțiuni specifice de control antifraudă prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de 53.763.644 lei.

Potrivit sursei citate, activitatea de monitorizare și control desfășurată de ANAF – DGAF va continua în perioada următoare atât în proximitatea punctelor de acces în/din România, cât și pe principalele drumuri și noduri rutiere din interiorul României.

C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up