MoU (Memorandum of Understanding) privind cooperarea economică între Camera bucureșteană și Camera de Comerț Konya (Turcia)

image_pdfimage_print

În prima decadă a lunii noiembrie, Palatul CCIB a găzduit întâlnirea conducerii Camerei bucureștene – Iuliu Stocklosa, președinte, și Gabriela Iftene, director executiv – cu misiunea comercială organizată de Camera de Comerț din Konya (KCC), formată din 27 persoane, antreprenori din mai multe sectoare economice (construcții de mașini, componente auto, echipamente agricole, materiale de construcții, încălțăminte etc), condusă de Selçuk Öztürk, președintele KCC.

La invitația conducerii CCIB, la întâlnire au mai participat: Ufuk Tandoģan, președinte TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România), Güven Güngőr, reprezentant din România în Consiliul Mondial de Afaceri Turc (DTiK), și Dan Sicoe, consilier la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

Mulțumind președintelui KCC pentru începerea programului misiunii comerciale din Konya în țara noastră cu vizita și întâlnirea de la CCIB, Iuliu Stocklosa a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei și a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. În acest context, președintele CCIB a declarant: „Relațiile de cooperare comercial-economică cu Turcia constituie o preocupare prioritară pentru Camera bucureșteană. Acordul privind colaborarea comercial-economică dintre CCIB și KCC, care va fi semnat astazi de către cei doi președinți, se va adăuga celor 7 acorduri de cooperare încheiate anterior cu camerele de comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep, Iskenderun și cu camerele de industrie din Eskishehir și Ankara. Acest cadru al relațiilor internaționale bilaterale cu sistemul cameral din Turcia va fi actualizat în viitorul apropiat printr-un nou acord cu Camera de Comerț din Istanbul”.

„Ca mărime, Camera de Comerț din Konya este a opta din sistemul cameral din Turcia, având 26 mii membri activi, un centru expozițional și chiar o Universitate”, a precizat Selçuk Öztürk. „Aflată într-o zonă propice dezvoltării agriculturii și procesării produselor rezultate, regiunea Konya deține primul loc la nivel național în ce privește producția de zahăr și făină. Exportul realizat de firmele locale s-a majorat de la 0,9 miliarde USD în 2021 la 4 miliarde USD în 2022. Deși România se află printre țările partenere pentru firmele din Konya, prin actuala misiune comercială, susținută de guvernul turc prin Ministerul Comerțului, se dorește o cunoaștere mai bună a pieței românești, lărgirea bazei de contacte și contracte în rândul mediului de afaceri românesc”, a adugat președintele KCC.

În intervențiile lor, Güven Güngőr și Ufuk Tandoģan au prezentat rolul activ al oamenilor de afaceri turci și al firmelor acestora înregistrate în țara noastră, atât în dezvoltarea economiei românești, cât și la creșterea schimburilor comerciale româno-turce, care vor  depăși 11 miliarde USD în acest an.

În marja întâlnirii președinții celor două organizații, Iuliu Stocklosa și Selçuk Öztürk, au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind colaborarea între CCIB și KCC. Totodată, s-a convenit ca în cursul anului 2024, o misiune economică organizată de CCIB să se deplaseze la Konya, la invitația conducerii conducerii Camerei de Comerț .

La sfârșitul lunii august 2023, Turcia a fost primul partener comercial al României între statele nemembre UE, cu un volum al schimburilor comerciale de 6,7 miliarde USD (+5,5% comparativ cu perioada similară din 2022). La export, Turcia a fost prima piață de destinație extracomunitară, cu un volum de 2,2 miliarde USD (+10,4%), iar la import a doua piață de origine a mărfurilor intrate în țara noastră din spațiul non-UE (după China), cu un volum de 4,5 miliarde USD (+3,2%).

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 18.211 firme cu capital turcesc (locul 3 după Italia și Germania), cu un capital investit de 1,03 miliarde USD (locul 14 în topul țărilor investitoare în România).

Mircea TOADER
mircea.toader@ccib.ro

 

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up