Noi măsuri fiscale cu impact semnificativ pentru industria alimentară și agricultură

image_pdfimage_print

Prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative au fost adoptate măsuri cu impact semnificativ pentru industria alimentară și sectorul agricol, măsuri care au intrat în vigoare începând cu data de 20 mai 2022.

Potrivit celui mai recent Buletin fiscal realizat de Țuca Zbârcea și Asociații Consultanță Fiscală, principalele noutăți introduse prin acest act normativ vizează

  • majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în industria alimentară și agricultură. Acesta va fi de minimum 3.000 lei pe lună, iar măsura se va aplica în perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028.
  • acordarea de facilități fiscale pentru veniturile obținute de salariații care activează în domeniul agriculturii și industriei alimentare. Potrivit actului normativ citat, modificările privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, până la data de 31 decembrie 2028.

Impozitul pe venit

  • se extinde categoria persoanelor fizice scutite de impozitul pe venitul din salarii. Astfel, în perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, scutirea de impozit se aplică și pentru salariații angajatorilor care desfășoară activități în sectorul agriculturii și în industria alimentară;
  • pentru acordarea scutirii de impozit, trebuie îndeplinite cumulativ: următoarele condiții:
    • angajatorii trebuie să desfășoare activități în sectorul agricol şi în industria alimentară și să aibă codurile CAEN aferente diviziunilor “01:Agricultură, vânătoare şi servicii anexe” și „10: Industria alimentară”;
    • angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri din activitățile aferente acestor coduri CAEN de minim 80% din cifra de afaceri totală;
    • veniturile brute realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

Contribuția de asigurări sociale (CAS)

Cota CAS pentru angajații din sectorul agriculturii/industriei alimentare care se califică pentru scutirea de impozit pe venit se reduce de la 25% la 21,25%.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Veniturile din salarii obținute de angajații din sectorul agriculturii/industriei alimentare beneficiază și de scutire la plata CASS (10%), salariații fiind asigurați în această perioadă în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției.

Potrivit sursei citate, scutirile menționate se vor aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu