Nou apel de proiecte deschis de Comisia Europeană, dedicat firmelor din domeniul tehnologiei informaţiei

image_pdfimage_print

Dezvoltatorii de software pentru IMM-uri, producătorii și furnizorii de soluții inovatoare de tip Industry4.0 pot participa la cel de al doilea apel de proiecte deschis de Comisia Europeană (CE) şi Zero Defects Manufacturing Platform (ZDMP), în programul H2020, în valoare de 2.200.000 euro, informează Siveco România. Apelul se închide la 1 octombrie 2021, ora 17:00 (CET), iar proiectele calificate vor începe în ianuarie 2022 şi vor avea o durată fixă de 9 luni.

ZDMP este un proiect de cercetare și dezvoltare finanțat de Programul-cadru H2020 al Comisiei Europene în care sunt implicați 31 de parteneri (producători, furnizori de tehnologie, consultanți, instituții de cercetare) din 11 țări. Până în decembrie 2022, ZDPM va oferi o platformă extensibilă pentru a sprijini fabricile să atingă obiectivul de a avea zero defecte, cu accent pe asigurarea calității produselor și a producției în domeniile: automobile, mașini-unelte, construcții și electronică.

Software Imagination & Vision (SIMAVI) din România contribuie la dezvoltarea: platformei ZDMP, mediului colaborativ (uman), pieței de desfacere și cadrului de servicii pentru dezvoltatori.

Cine se califică la al doilea apel?

  • IMM-urile (sau mici consorții, cu maximum 2 parteneri, cu IMM-ul în calitate de lider) producătoare sau dezvoltatoare de software cu sediul într-un stat membru al UE, într-o țară asociată sau în Marea Britanie, conform Recomandării UE 2003/361, eligibile pentru participarea la programele H2020 (consorțiile sau ofertele pentru subcontractanți sunt permise cu anumite restricții și justificări);
  • persoanele juridice stabile, solvabile și active în sectorul I4.0, fără relații comerciale formale substanțiale cu nicio organizație parteneră ZDMP (de exemplu, filială sau filială deținută în principal sau în totalitate).
  • pentru clienţii sau furnizorii ZDPM nu există restricții.

Proiecte eligibile

Potrivit sursei citate, accentul pentru Apelul 2 este pe aplicatiile ZDMP (zApps), deși proiectele cu accent pe platforma și componentele ZDMP nu sunt excluse. zApps sunt aplicații noi cu defect zero care combină componente ZDMP și/sau servicii terțe. Activitățile se încadrează în trei mari domenii:

  • dezvoltare: sub-proiecte pentru dezvoltarea: aplicațiilor și serviciilor de fabricație digitală în timp de proiectare/timp de rulare; noi soluții AI/Machine Learning și noi algoritmi; dezvoltarea/extinderea aplicațiilor/soluțiilor ZDMP existente în domenii noi;
  • integrare: subproiecte pentru îmbunătățirea ecosistemului ZDMP prin integrarea aplicațiilor/ componentelor/ serviciilor/ platformelor existente de la terți sau prin integrarea aplicațiilor/ componentelor ZDMP (zApps)/ componentelor cu procesele terților în domenii noi.
  • validare / testare: subproiecte pentru validarea funcțională, scenariu și tehnic și/sau testarea performanței sau a utilizabilității aplicațiilor ZDMP (zApps)/ componentelor în contexte de fabricație „din lumea reală”.

Finanţare şi beneficii

În cadrul acestui al doilea apel de proiecte deschis de ZDMP, participanţii vor primi o finanţare cuprinsă între 50.000 şi 150.000 euro pentru dezvoltarea de noi servicii / produse. Companiile participante vor deține ceea ce produc, vor putea exploata rezultatele muncii lor, vor avea ocazia să dezvolte noi relații de lucru cu companii din domeniul Industry4.0, vor avea acces la un nou canal de vânzări prin ZDMP Marketplace, furnizat prin intermediul partenerului i4FS.

Informaţii suplimentare

Detalii despre acest apel de proiecte se pot obţine accesând pagina de internet www.zdmp.eu/calls. Documentele legate de acest apel, inclusiv ghidul solicitantului, pot fi găsite la adresa: https://www.zdmp.eu/resources. De asemenea, puteţi contacta reprezentanţii platformei la adresa de email: zdmp-opencall@zdmp.eu.

C. ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up