În Monitorul Oficial nr. 182/23.02.2021 a fost publicat Ordinul nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în vigoare începând cu data de 23 februarie 2021.
Potrivit Buletinului Fiscal realizat de Țuca Zbârcea și Asociații, noua procedură a fost publicată în contextul în care, anul trecut (prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020), a fost eliminată din Codul Fiscal condiția privind îndeplinirea criteriilor pentru evaluarea riscului pentru obținerea codului de TVA.
Astfel, în prezent, autoritățile fiscale atribuie codul de înregistrare în scopuri de TVA, ca urmare a simplei solicitări din partea contribuabilului, fără a mai fi parcursă procedura privind evaluarea riscului. Prin urmare, contribuabilul va depune doar formularul 098 (dacă înregistrarea se solicită odată cu înființarea la Registrul Comerțului) sau formularul 010 (dacă înregistrarea se solicită ulterior).
Conform sursei citate, valabilitatea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile începe cu data comunicării certificatului de TVA sau cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea, după caz.
Pentru a exclude riscul activării unui cod de TVA în situația în care un contribuabil este declarat inactiv fiscal sau există fapte înscrise în cazierul fiscal, organele fiscale efectuează aceste verificări și, dacă este cazul, emit concomitent și o decizie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile solicitante numai după efectuarea acestor verificări. De asemenea, există în continuare posibilitatea anulării ulterioare a codului de TVA, dacă nu sunt îndeplinite criteriile privind evaluarea riscului fiscal prevăzute de Ordinul ANAF 2856/2007.