În urma celui mai recent apel de proiecte la care s-au înscris 30 de start-up-uri, Orange Romania a selectat patru companii care au dezvoltat soluții inovatoare, pentru a fi incluse în programul de accelerare Orange Fab.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Orange România, .lumen – primul startup românesc finanțat de Consiliul European pentru Inovare (EIC Accelerator) – dezvoltă ochelari pentru nevăzători, o soluție avansată de mobilitate, care folosește inteligența artificială și robotica, replicând funcționalitatea unei mașini autonome, pentru a ghida persoanele în mediul pedestrian. Soluția înțelege mediul, obiectele, poziția și mișcarea acestora în 3D, calculează căile de interacțiune către obiectele dorite sau, în general, în funcție de context și transmite informații nevăzătorilor folosind impulsuri haptice și auditive.
Un alt start-up selectat, PROCESIO, este o platformă de automatizare modernă, care oferă companiilor posibilitatea de a simplifica fluxurile de lucru, de a integra sisteme și de a automatiza procesele rapid și eficient. Indiferent dacă este vorba de experți tehnici sau utilizatori non-tehnici, PROCESIO se adaptează nevoilor diverse, permițând soluții personalizate care reduc costurile și accelerează operațiunile în diferite industrii.
Ogre.ai este o platformă specializată care se adresează companiilor mari și medii din domeniul energetic. Cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială și învățare automată, Ogre.ai generează prognoze precise atât pentru producția, consumul, cererea de energie la stațiile de încărcare a mașinilor electrice, cat și pentru evaluarea pierderilor în sectoare precum electricitate, gaz și apa. Prin soluțiile sale, Ogre îmbunătățește planificarea strategică, reduce riscurile financiare și crește eficiența operațională.
Xfleet este o platformă care integrează mai multe sisteme într-o singură soluție bazată pe cloud: rutare, GPS Logistics Cloud Analytics, adaptată la patru sectoare distincte: Last Mile Delivery, Heavy Truck TMS, Field Dispatch și Smart Waste Management. Compania inovează prin integrarea tehnologiilor emergente, cum ar fi senzorii IoT și AI, pentru informații în timp real și analize predictive. Cu o arhitectură modulară, conectivitate mobilă și module 4G, se integrează ușor și oferă instrumente de colaborare pentru companii.
Conform sursei citate, prin alăturarea celor patru companii din domeniul tehnologic, acceleratorul Orange Fab ajunge la 54 de start-up-uri înscrise în program din 2017 și până în prezent. În cei 7 ani, Orange Fab și-a extins constant domeniile de activitate, vizând direcții precum rețelele 5G și rețelele viitorului, IoT și obiecte conectate, smart city și mobilitate, smart retail, media și divertisment, sănătate și educație digitală. Orange Fab a achiziționat, până în prezent, produse și servicii în valoare de 2,6 milioane de euro de la startupurile încluse în program, implementând alături de acestea peste 120 de proiecte.
În cadrul Orange Fab, toate start-up-urile beneficiază de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri alături de experții Orange și primesc suport pentru granturi de cercetare și pentru implementarea proiectelor pilot alături de companii și de autoritățile publice. De asemenea, au acces în laboratorul Orange 5G Lab la echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație, pentru testarea și optimizarea soluțiilor bazate pe tehnologiile 5G și IoT.
C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro