După ce la jumătatea lunii mai, Palatul CCIB a găzduit Conferința “PDDRM Planul Economic Multianual România – Republica Moldova” și lansarea în țara noastră a Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România – Republica Moldova (PDDRM), la care președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a participat atât în calitate de gazdă, cât și de vicepreședinte PDDRM, în a doua parte a lunii septembrie a fost organizată la Chișinău Conferința „Cooperare Economică Transfrontalieră – Consolidarea Parteneriatelor pentru Dezvoltare Durabilă”, în cadrul căreia a avut loc și lansarea în Republica Moldova a PDDRM.
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a participat la dezbaterile din Sesiunea 1, „Cooperarea Bilaterală și Transfrontalieră”, alături de demnitari și alte personalități din R. Moldova, respectiv: Victor Parlicov, ministrul energiei; Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii; Grigorie Stratulat, secretar de stat, Ministerul Mediului; Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, precum și din țara noastră: Daniel Constantin Moraru, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român – Regiunea Sud-Est și Sorin Chiriță, președintele PDDRM și președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională.
În alocuțiunea sa, Iuliu Stocklosa a prezentat participanților la Conferință locul și rolul CCIB în sistemul cameral din România, acțiunile recente organizate sau la care a fost prezentă Camera din București în scopul promovării relațiilor comerciale și economice dintre cele două state, amintind ”Ziua Oportunităților de Afaceri (ZOA – R.Moldova)”, eveniment marca CCIB, precum și participarea la Forumul de Afaceri organizat la Palatul Parlamentului în marja celei de a XII-a reuniuni a Comisiei Interguvernamentale (Comisia Mixtă) România – Republica Moldova de Cooperare Economică, existența pe prima pagină a site-ului www.ccib.ro a unui spațiu special destinat informării firmelor din București și nu numai, cu privire la oportunităților de afaceri cu Republica Moldova, precum și a evenimentelor promoționale, menținerea unor bune relații și contacte cu misiunile diplomatice ale celor două state la București și respectiv Chișinău etc.
„Avem toată disponibilitatea de a colabora cu parteneri din țara dumneavoastră atât în calitate de președinte CCIB, cât și de vicepreședinte PDDRM, pentru a-i susține în eforturile depuse în cadrul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Sperăm ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă cetățenii celor două state să se regăsească în cadrul marii familii din care România deja face parte Uniunea Europeană” a declarat Iuliu Stocklosa în finalul alocuțiunii sale.
Cu un volum al schimburilor comerciale de 3,4 miliarde USD în anul 2023, Republica Moldova a fost al 18-lea partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 1,5 %, fiind a 15-a piață de destinație a produselor românești și a 23-a piață de origine a mărfurilor intrate în țara noastră din import. Cu un volum de 1,4 miliarde USD la 31 mai 2024 (date disponibile) din care 0,9 miliarde USD export și 0,5 miliarde USD import R. Moldova a devenit a 14-a piață de desfacere a produselor româneșt (2,2% din totalul exportului) și a 21-a piață de origine a mărfurilor intrate în România (0,9% din total import).
La 30 iunie a.c. R. Moldova se afla pe locul 34 în topul țărilor investitoare în România cu un volum al capitalului investit de 93,3 milioane USD, reprezentând 0,14% din totalul investițiilor străine înregistrate în țara noastră prin 7.688 societăți cu capital din R. Moldova.
Mircea TOADER
mircea.toader@ccib.ro