Perspective favorabile dezvoltării relațiilor comercial-economice româno-tunisiene

image_pdfimage_print

În a treia decadă a lunii mai, E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România a avut o întâlnire cu noul preşedinte al Camerei bucureștene, ing. Iuliu Stocklosa.

Întrevederea, la care a participat, de asemenea, prof. dr. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB, a prilejuit E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali ocazia de a transmite felicitări și urări de succes domnului Iuliu Stocklosa în noua sa calitate de președinte al unei importante și istorice instituții camerale, exprimându-și convingerea că buna colaborare anterioară, demonstrată și prin succesul webinarului dedicat investiţiilor bilaterale româno-tunisiene, organizat la începutul lunii februarie a.c. în parteneriat cu CCIB, va continua. Astfel, în perioada următoare, webinarul amintit va fi urmat de alte evenimente promoționale în domenii de interes pentru firmele din cele două țări, cum ar fi: energia, turismul și agricultura.

“Faptul că dintre cele peste 100 acorduri de cooperare semnate cu instituții similare din întreaga lume, în cinci avem ca parteneri camere de comerț și industrie regionale din Tunisia reflectă locul prioritar pe care îl deține acestă țară în strategia CCIB de relații economice internaționale. În același timp, plasarea Republicii Tunisiene, în anul 2020, pe locul doi între partenerii comerciali din Africa, fiind a doua țară, atât ca destinație a produselor românești, cât și ca piață de origine în cadrul schimburilor comerciale ale României cu țările africane, reflectă potențialul oferit de cele două economii”, a declarat președintele Camerei bucureștene.

În vederea identificării intereselor concrete de cooperare ale firmelor din cele două țări, s-a convenit ca în luna iunie a.c. să fie organizate contacte în mediul virtual între CCIB și camerele de comerț partenere din Tunisia, începând cu CCI Tunis, iar ulterior webinarii sectoriale.

Mulțumind pentru vizită, Iuliu Stocklosa a invitat-o pe E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali să revină în Camera bucureșteană, atât pentru participarea la evenimente promoționale având ca scop dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale, cât și pentru organizarea de evenimente proprii cu caracter economic, cultural, expozițional în spațiile generoase oferite de Palatul CCIB.

Schimburile comerciale româno – tunisiene, au atins, în primul trimestru al anului 2021 (date disponibile), valoarea de 94 milioane USD, în creștere cu 60% comparativ cu perioada similară din 2020, Tunisia fiind al doilea partener comercial al României din Africa (după Maroc). Exportul s-a cifrat la 45,2 milioane USD (+1,9%), locul patru între statele africane ca destinație a produselor românești (după Maroc, Libia și Africa de Sud). La import s-au înregistrat 48,8 milioane USD (+240%), locul doi ca țara de origine pentru mărfurile aduse de pe continental african (după Maroc).

Mircea TOADER
mircea.toader@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up