Piețele ofertelor publice iniţiale (IPO) stabilesc noi recorduri în primul trimestru din 2021

image_pdfimage_print

Condițiile de piață atractive din 2021 au generat în primul trimestru al anului cele mai bune performanțe de prim trimestru din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare a capitalurilor atrase, informează un comunicat de presă emis de EY România, în urma realizării raportului trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2021.

În egală măsură cu activitatea intensă de pe piețele IPO tradiționale, și ofertele publice inițiale prin intermediul societăților vehicul investițional (SPAC) au stabilit noi recorduri în primul trimestru, înregistrându-se mai multe tranzacții și venituri mai mari decât în tot anul 2020. Conform sursei citate, în primul trimestru din 2021, pe piața IPO globală s-au înregistrat 430 de tranzacții, care au atras capitaluri în valoare de 105,6 miliarde de USD, reprezentând creșteri de 85% și, respectiv, 271% față de perioada similară a anului trecut.

În opinia autorilor studiului, această intensificare a activității pieței poate fi atribuită volumului mare de lichidități și noilor oportunități oferite de pandemia provocată de COVID-19. Totodată, tranzacțiile speculative și oportuniste, alături de promovarea platformelor de investiții destinate persoanelor fizice în rândul publicului larg, inclusiv al generațiilor tinere, au făcut ca investițiile să fie mai accesibile ca oricând.

Sectorul tehnologic și-a păstrat primul loc în T1 2021, dominând clasamentul atât ca număr de IPO-uri (111), cât și ca valoare a tranzacțiilor (46,1 miliarde de USD). Acesta a fost urmat de sectorul sănătății, unde s-au înregistrat 78 de tranzacții IPO și venituri în valoare de 14 miliarde de USD. Pe locul al treilea, în funcție de numărul tranzacțiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzacții care au atras capitaluri în valoare de 6,3 miliarde de USD.

În ceea ce privește perspectivele, atitudinea investitorilor rămâne prudentă, pe fondul temerilor legate de o prefigurată corecție a pieței. Având în vedere aceste aspecte, investitorii vor căuta în continuare să își valorifice investițiile, profitând de disponibilitatea lichidităților, acolo unde acestea încă mai există.

Piețele IPO de pe continentul american doboară record după record

Activitatea IPO de pe piețele din regiunea Americii de Nord și de Sud a fost de peste trei ori mai mare ca număr de tranzacții față de trimestrul I din 2020, majorându-se cu 218% (121 IPO-uri), iar valoarea acestora a înregistrat o creștere fără precedent, de 446%, la 45,2 miliarde de USD. Per total, bursele din regiune au înregistrat cel mai mare număr de tranzacții și cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani.

Deși sectorul sănătății a continuat să conducă în regiune ca număr de tranzacții în primul trimestru, cu 44 de IPO-uri (care au atras 8,7 miliarde de USD), sectorul tehnologic a dominat în zona capitalurile atrase în regiune, cu 21,4 miliarde de USD (prin 33 de tranzacții).

Explozia activității IPO prin intermediul SPAC a continuat în T1 2021 la niveluri care deja depășesc recordurile doborâte în 2020. Astfel, în primele trei luni ale anului curent, în SUA s-au înregistrat 300 de tranzacții IPO realizate prin intermediul SPAC, de trei ori mai multe decât cele prin mijloacele obișnuite, care au atras capitaluri în valoare de 93,4 miliarde de USD.

Piețele IPO din Asia-Pacific au sfidat așteptările, menținându-și dinamica pozitivă

Regiunea Asia-Pacific a început anul cumulând aproape jumătate (47%) din activitatea IPO globală din T1 2021. Această regiune a înregistrat 200 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri totalizând 34,3 miliarde de USD, cea mai mare valoare atinsă în primul trimestru al ultimilor 20 de ani, doborând recordul precedent, din T1 2010. În ceea ce privește activitatea pe sectoare, tehnologia le-a depășit pe toate celelalte atât ca volum (51 tranzacţii), cât și ca valoare (17,7 miliarde de USD).

Creșterea economică pozitivă a Chinei a fost reflectată de această dinamică a activității IPO. În pofida unei noi proceduri de examinare instituite de autoritățile chineze, această țară a înregistrat o creștere de 51% a numărului de tranzacții (133) și de 121% a capitalurilor atrase (28,9 miliarde de USD) față de perioada similară a anului trecut.

Și activitatea IPO niponă a rămas stabilă, fondurile au continuat să se orienteze către startup-urile din domeniul tehnologiei avansate, rezultând un grup solid de candidați IPO. Per total, în Japonia s-au înregistrat 20 de oferte publice inițiale, care au atras capitaluri în valoare de 1 miliard de USD.

Piața IPO din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) înregistrează un avânt sporit, optimism și tranzacții cu companii unicorn

Regiunea EMEA a avut un start puternic în T1 2021, influențat de dinamismul trimestrului al patrulea al anului trecut. Activitatea susținută din regiune poate fi atribuită cotațiilor ridicate, volatilității reduse și încrederii tot mai mari într-o posibilă revenire economică. Per total, EMEA a înregistrat 109 tranzacții IPO, cu 179% mai mult față de perioada similară a anului trecut, care au atras capitaluri în valoare de 26,1 miliarde de USD, în creștere cu 646% față de primul trimestru din 2020.

Europa și-a menținut rezistența la șocuri, în pofida restricțiilor impuse de perioada de pandemie și a înregistrat o creștere a încrederii investitorilor. Activitatea IPO europeană s-a îmbunătățit în T1 2021, fiind înregistrate 83 de tranzacţii, a căror valoare a atins 23,1 miliarde de USD.

În Regatul Unit, investitorii și-au menținut apetitul, iar companiile au profitat de creșterea accelerată de pandemie și de nivelul ridicat de lichidități. Regatul Unit a încheiat trimestrul cu 17 IPO-uri, care au atras capitaluri în valoare de 7,5 miliarde de USD.

Indicele de referinţă BET, al Bursei de la Bucureşti, nou record istoric

Potrivit sursei citate, în T1 2021, bursa locală a fost prima din regiune care a depășit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referință, BET, care a atins un nou record istoric. În plus, există un interes crescut din partea companiilor și a investitorilor pentru listări pe piața alternativă, AeRO.

“În T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro în sectoare precum securitatea cibernetică, construcțiile și comerţ cu amănuntul, în timp ce listarea primei companii românești de REIT a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiții, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligațiuni de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligațiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucător din industria agro românească”, punctează Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România.

“Piața de capital din România devine din ce în ce mai vizibilă, două noi companii fiind incluse în indicii FTSE Russell (Bittnet Systems și TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face dacă companiile de stat vor fi listate, atât prin prisma unei mai mari transparențe și bune diversificări a investițiilor, dar mai ales pentru contribuția semnificativă ce poate fi adusă la bugetul de stat”, este de părere specialistul EY România.

În opinia sa, “cel mai notabil eveniment este listarea UiPath, primul unicorn românesc, la Bursa de Valori din New York, marcând un moment istoric pentru mediul de business local. Această poveste de succes vine să confirme șansele pe care antreprenorii români le au pentru a atinge recunoașterea internațională cu un produs scalabil, de larg interes în contextul actual și cu acces la facilități de finanțare pentru o dezvoltare rapidă.”

Perspectivele pentru T2 2021: incertitudinile ar putea satura volatilitatea pieței, declanșând furtuna perfectă

Conform raportului amintit, deși atitudinea pieței se încadrează pe o tendință pozitivă, incertitudinile vor continua să fie prezente, generând volatilitate în piață. Probabilitatea unor noi valuri ale pandemiei de COVID-19 în toată lumea, în combinație cu ritmurile diferite de vaccinare la nivel global, cu tensiunile geopolitice, inflație, ratele dobânzii și capacitatea sistemelor financiare globale de a face față unor șocuri neașteptate pe piețe reprezintă toate ingredientele furtunii perfecte. În acest context, autorii studiului apreciază că firmele bine pregătite, cu povești de business atractive, care activează în sectoare populare, ar trebui să acționeze acum pentru a profita de fereastra de oportunitate a tranzacțiilor cât timp aceasta rămâne deschisă, indiferent dacă decid să adopte calea unei oferte publice inițiale tradiționale, a unei fuziuni prin intermediul unui SPAC sau a unei listări directe.

C.ŞERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu