1

Pregătirea firmelor românești pentru participarea la achizițiile publice din Canada

Datorită implementării Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), taxele vamale pentru importatorii și exportatorii români au fost reduse cu 98%.

Mai mult decât atât, CETA a dus la deschiderea unor noi oportunități pentru participarea companiilor românești la piața achizițiilor publice din Canada. Astfel, potrivit Agenției pentru Dezvoltare Regională București (ADRBI), firmele din ţara noastră au ocazia să prezinte oferte pentru furnizarea de bunuri și servicii pentru licitațiile publice de la toate nivelurile administrative în Canada (federal, provincial și municipal).

Conform sursei citate, această ţară a convenit publicarea licitațiilor publice la nivel federal și de provincie pe un site internet unic de achiziții publice, care este în curs de realizare. Angajamentele guvernului Canadei în materie de achiziții publice din cadrul CETA sunt cele mai ambițioase pe care Canada le-a acordat vreodată.

În vederea pregătirii firmelor din Uniunea Europeană pentru participarea la licitațiile publice canadiene, în aprilie 2021, Delegația Uniunii Europene în Canada va oferi, în regim de gratuitate, sesiuni de formare companiilor din spaţiul comunitar. În cadrul acestor sesiuni, se va discuta despre oportunitățile de achiziții publice din Canada și vor fi prezentate cele mai bune practici împărtășite de experți canadieni.

Pentru pregătirea riguroasă a conținutului acestor sesiuni de instruire și pentru a maximiza beneficiile formării, ADRBI invită pe cei interesaţi de acest tip de oportunităţi să participe la sondajul de identificare a nevoilor companiilor (în special ale IMM-urilor) interesate să liciteze contracte în Canada.

Formularul este disponibil la adresa: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwCNvYBxDI7vwW5EMaGVe2ah9mSHwLyM-mlQXYLlWgncFAQg/viewform. Timpul de completare: circa 3 minute.

Informații suplimentare:

Agenția pentru Dezvoltare Regională București Ilfov,
Biroul de Asistență și Sprijin pentru IMM,
email: cristina.roua@adrbi.ro