„Într-o lume în care schimbarea este singura constantă, afacerile de familie reprezintă un pilon de stabilitate și durabilitate. Acestea sunt adesea caracterizate de valori puternice, angajament profund și o viziune pe termen lung care le permit să reziste în fața provocărilor și să prospere de-a lungul decadelor. Cu toate acestea, trecerea ștafetei de la o generație la alta poate fi o provocare majoră. Acest eveniment este conceput pentru a vă oferi experienta și cunoștințele necesare pentru a naviga cu succes prin această tranziție”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în deschiderea celei de a doua ediții a conferinței „Viitorul afacerilor de familie”. În context, președintele Camerei bucureștene a evidențiat importanța acestor companii pentru economia românească și a îndemnat antreprenorii care conduc afaceri de familie să participe la evenimente și programe de formare pentru a se pregăti adecvat pentru succesiunea generațională.
Evenimentul, organizat de Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv și susținut în calitate de partener de Camera bucureșteană, a reunit în Aula Carol I a Palatului CCIB antreprenori, oficialități și consultanți, cu scopul de a identifica soluții de dezvoltare a afacerilor de familie. Principalele subiecte abordate au vizat: provocările care stau în fața afacerilor de familie din România, inclusiv provocările din zona financiar-fiscală, modalitățile de promovare a acestui tip de business, planificarea succesiunii, internaționalizarea afacerilor de familie, finanțarea proiectelor prin diverse programe.
De exemplu, directorul general al Fondului Național de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, a furnizat informații valoroase despre Programul IMM Plus, în cadrul căruia se vor putea obține garanții de stat pentru credite bancare în valoare de până la 5 milioane de euro. Conform sursei citate, garanția statului poate acoperi până la 80% din valoarea creditului, în funcție de tipul de activitate al IMM-ului. Complementar, Dumitru Nancu a vorbit despre oportunitățile de finanțare oferite prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF), în cadrul căruia FNGCIMM va pune la dispoziția IMM-urilor 200 de milioane de euro, la care se adaugă cel puțin 200 de milioane de euro credite acordate de cele 23 de instituţii financiare-bancare cu care are semnată convenţie. Totodată, FNGCIMM va implementa un nou instrument financiar pentru întreprinderile sociale, cu o alocare de 90 de milioane de euro din fonduri europene, care va oferi întreprinderilor sociale acces la finanțare mixtă (credit bancar și grant european).
O intervenție foarte bine primită de public a avut Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care a vorbit despre importanța susținerii, prin politici publice adecvate, a fermelor de familie, pe care le consideră coloana vertebrală a agriculturii româneşti, în contextul în care acestea asigură o mare parte din producţia agricolă şi sunt un important generator de locuri de muncă.
În țara noastră s-au consolidat afaceri de familie în majoritatea sectoarelor economice – IT&C, industrie, agricultură, construcții, transporturi, servicii, turism, energie, medicină și farmacie, profesii liberale etc. Pentru a-și diversifica portofoliul de produse și servicii și a-și maximiza profitul, foarte mulți fondatori au investit și în alte sectoare economice, pe lângă cel inițial.
Potrivit unui studiu realizat de PwC și citat de organizatori, ecosistemul afacerilor de familie din România este încă tânăr, 90% din aceste companii fiind la prima generație și doar 9% la a doua generație, comparativ cu alte state din Europa Centrală și de Est sau de la nivel global, unde există companii care au ajuns la a treia sau a patra generație.
Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro