În a doua parte a lunii februarie, revista Club Antreprenor a organizat în format hibrid Forumul Diplomaţiei Economice şi al Exportatorilor. Principalele teme de discuţie au vizat: pilonii strategiei naționale de export a României, noua politică comercială a Uniunii Europene, soluții pentru relansarea Programului de Promovare a Exportului, oferta de export a companiilor românești, cazuri de bune practici ale unor state precum: Germania, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, soluţii de finanţare şi garantare a activităţii de export.
Cu acest prilej, Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a făcut o analiză pragmatică a evoluţiei comerţului exterior românesc şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a organizaţiei noastre, axată pe dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu statele din spaţiul extra-comunitar, îndeosebi pe: Africa de Nord, cu accent pe Magreb, Orientul Mijlociu, Caucaz şi Asia Centrală.
Potrivit lui Iuliu Stocklosa, deşi România a înregistrat în anul 2021, an marcat de pandemie, un volum record al schimburilor comerciale internaţionale, ţara noastră consemnează, din păcate, şi un deficit record al balanţei comerciale. Un alt aspect subliniat de preşedintele CCIB vizează volumul relativ scăzut al exportului românesc comparativ cu potențialul economic al ţării noastre. În opinia lui Iuliu Stocklosa, acestea sunt punctele în care mediul public, în colaborare cu cel privat, trebuie să acţioneze. În acest context, preşedintele CCIB a vorbit despre preocupările Camerei noastre pe linia internaționalizării afacerilor companiilor din Capitală şi nu numai, punctând relaţiile deosebite de cooperare dezvoltate atât cu membrii corpului diplomatic acreditat în România, cu diplomaţii români în străinătate, în primul rând cu personalul ce activează în cadrul Birourilor de Promovare Comercial-Economică, cu membrii Consiliului de Export, dar şi cu cele peste 100 de organizaţii camerale partenere de peste hotare, datorită cărora oferim firmelor interesate oportunitatea de a participa la misiuni economice, forumuri de afaceri şi investiţii, în mediu virtual sau în format hibrid, cu o puternică componentă B2B, şi acordăm consultanţă şi asistenţă pe anumite proiecte concrete.
În ceea ce priveşte evenimentele viitoare, Iuliu Stocklosa a declarat: “Suntem într-o fază avansată a negocierilor privind pregătirea și semnarea unor noi Acorduri de cooperare cu parteneri din Turcia (Camera de Industrie Ankara), Tunisia (Camera de Comerț și Industrie din Tunis), Libia (Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din Tripoli). În condițiile în care situația pandemică și mai ales starea de securitate în zonă se vor normaliza vom pune în aplicare programul de internaționalizare pregatit prin organizarea unor forumuri de afaceri cu parteneri din Tunisia, Libia și Regatul Maroc, sau organizarea de misiuni economice în țările partenere”.
Intervenţia preşedintelui CCIB a completat în mod fericit luarea de poziţie a europarlamentarului Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, şi pe cea a lui Liviu Rogojinaru, consilier al ministrului Antreprenoriatului și Turismului. În cadrul evenimentului şi-au expus, de asemenea, punctele de vedere pe temele enunţate: Costin Lianu, președintele Asociației Centrelor de Afaceri pentru Export (ACEX), Ovidiu Tudor, președintele Asociației Incoming România, Viorica Petrescu, directorul executiv al Organizației Patronale a Industriei Cosmeticelor, precum şi reprezentanţi ai Institutului Național de Statistică şi ai unor companii private din diferite domenii de activitate.
Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro