Programul InvestEU – oportunitate pentru companiile românești interesate în atragerea de finanțare pentru proiecte de investiții

image_pdfimage_print

Prin amabilitatea colegilor de la Camera de Comerț și Industrie a României vă informăm cu privire la oportunitățile oferite de Programul InvestEU al Comisiei Europene pentru stimularea investițiilor publice și private în proiecte durabile, inovatoare și care generează locuri de muncă în statele membre ale Uniunii Europene.

Programul include Fondul European pentru Investiții Strategice și alte 13 instrumente financiare ale UE, prin care se pot finanța investiții în valoare de 372 mld. euro, în perioada 2021-2027.

Parte integrantă a Programului amintit este portalul InvestEU, care reunește investitori și promotori de proiecte, pe o platformă unică la nivelul UE. Pentru a depune un proiect spre publicare pe portalul amintit, cei interesați trebuie să se autentifice și să se înregistreze pe InvestEU, printr-un proces simplu, fără preceperea vreunei taxe. Ulterior, aceștia au acces la o bază de date cu investitori pe care altfel nu i-ar putea contacta. De menționat că, potrivit sursei citate, investitorii listați în portal au un apetit mai ridicat pentru risc, datorită faptului că UE oferă garanții bugetare în valoare de 26,2 mld euro, structurate astfel:

  • Infrastructură durabilă (proiecte în domeniile energiei durabile, conectivității digitale, transporturilor și economiei circulare) – 9,9 miliarde de euro;
  • Cercetare, inovare și digitalizare (proiecte privind inteligența artificială) – 6,6 miliarde de euro;
  • Întreprinderi mici și mijlocii (finanțare pentru IMM-uri) – 6,9 miliarde de euro;
  • Investiții în plan social și dezvoltarea de aptitudini (proiecte în domeniul educației și formării, locuințelor sociale și sănătății) – 2,8 miliarde de euro.

Portalul InvestEU, prevăzut la articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 523/2021, este gestionat de Comisia Europeană. Proiectele care sunt compatibile cu dreptul și politicile Uniunii sunt trimise de Comisia Europeană spre evaluare către partenerii de implementare pentru finanțare prin Fondul InvestEU în aria geografică și de activitate relevantă, respectiv către Platforma de consiliere InvestEU, dacă există o inițiativă pentru servicii de consiliere/asistență tehnică în care se încadrează respectivul proiect.

Începând cu anul 2021 și până în prezent sunt publicate pe portalul InvestEU 8 proiecte care implică promotori din România (în plus față de cele 26 de proiecte publicate între anii 2016-2020 pe Portalul European de Promovare a Investițiilor – PEPI, stabilit prin Regulamentul (UE) nr 2017/2015).

Portalul amintit poate fi accesat la adresa de internet: https://ec.europa.eu/investeuportal/desktop/en/index.html. De asemenea, detalii despre Programul InvestEU pot fi obținute din materialul anexat, realizat de echipa CCIR.

 

Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

Meniu