Schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, publicată în Monitorul Oficial

image_pdfimage_print

Vin vești bune pentru sectorul construcțiilor de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)! Executivul a aprobat ordonanța de urgență privind Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, document publicat în Monitorul Oficial nr. 624 din 7 iulie 2023.

Potrivit MEAT, schema de ajutor de stat vizează, în principal, susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții, măsură ce va conduce la echilibrarea balanței comerciale și la revitalizarea unor zone defavorizate. Este sprijinită, totodată, achiziția de licențe și de brevete, fiind stimulată astfel implicarea constructorilor români în activitatea de cercetare-dezvoltare în domeniul materialelor noi, cu un ciclu de producție integrat în economia circulară, materiale verzi, sustenabile conforme cu noile cerințe ale Comisiei Europene.

Schema de ajutor de stat este multianuală, iar acordarea ajutoarelor de stat se realizează cu încadrarea în creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 și în creditele bugetare pentru perioada 2024-2026, aprobate prin legile bugetare anuale. Bugetul alocat pentru anul 2023 este de aproximativ 150 de milioane de euro, ajutorul financiar urmând să fie acordat pentru investiții inițiale, inclusiv pentru o nouă activitate economică.

Conform sursei citate, susținerea financiară a tipurilor de investiții menționate anterior constă în acordarea de ajutor regional nerambursabil, în valoare de maximum 50 milioane euro, reprezentând 75% din valoarea investiției, în acord cu Harta Regională a României (intensitatea maximă a ajutorului de stat pe județe).

Beneficiarii trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiție din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Criteriile de eligibilitate sunt detaliate în textul ordonanței, codurile CAEN eligibile sunt prezentate în anexa la acesta, iar mecanismul de plată al ajutorului de stat urmează să fie stabilit prin Ghidul solicitantului.

C. ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up