Seminar aplicat privind Trade Finance

image_pdfimage_print

În ziua de 12 mai 2021, orele 13.00 – 17.00, Institutul Bancar Român organizează online, pe platforma Zoom, seminarul aplicat privind Trade Finance.

Seminarul se adresează personalului bancar din departamentele de: finanțarea comerțului; juridic, responsabili clientelă IMM şi corporaţii. De asemenea, seminarul este util personalului din companii care activează în departamentele operaţionale de: export, import, vânzare, desfacere, marketing, financiar-contabil, juridic, precum şi firmelor de transport şi logistică, asigurătorilor, declaranţilor vamali etc.

Membrii CCIB cu cotizaţia achitată la zi interesați să participe la acest seminar beneficiază de un tarif special de 480 lei/persoană (nu se aplică TVA), redus cu 25% faţă de tariful standard.

Principalele obiective ale seminarului vizează:

 • inițierea în structura principalelor produse bancare privind finanțarea comerțului și rolul lor în tranzacțiile internaționale;
 • prezentarea caracteristicilor esențiale care diferențiază un produs de altul (ex. acreditiv vs. cont escrow vs. incaso) și prezentarea avantajelor și dezavantajelor raportate la o anume tranzacție;
 • importanța acestora pentru vânzătorul-exportator care nu deține informații cu privire la soliditatea financiară și reputatională a unui cumpărător cu care a încheiat un contract;
 • evidențierea modalităților de acoperire a riscurilor transfrontaliere din perspectiva jurisdicției, plăților, rolul primar al băncii emitente din perspectiva obligației de plată care, spre exemplu, acoperă riscul de neplată sau chiar de insolvență al cumpărătorului;
 • prezentarea modalităților de a obținere a controlulului asupra mărfurilor (documente de proprietate solicitate în cadrul instrumentelor trade);
 • punctarea avantajelor conexe pentru vânzător (scontare, prefinanțare export de banca negociatoare, prefinanțare export de către banca emitentă prin RED CLAUSE a acreditivului, utilizarea acreditivului Back-to Back).

Conținutul seminarului:

 • Contractul comercial;
 • Incoterms 2020: negocierea termenului de livrare adecvat tranzacției comerciale;
 • Incasso-ul: definitie, caracteristici, tipuri, flux, avantaje/riscuri;
 • Acreditivul documentar: definiție, caracteristici, tipuri, flux, avantaje/riscuri;
 • Contractul escrow: definiție, caracteristici, derulare;

Conceptele teoretice vor fi exemplificate prin analizarea unor studii de caz.

Numărul maxim de participanți/serie este de 15.

Seminarul este susținut de Stancu Mavrodineanu, care are o experiență bancară (BRCE, BCR, Raiffeisen Bank) de peste 30 de ani, dintre care 25 în activitatea de finanțarea comerțului internațional. De-a lungul carierei, a fost un participant activ în implementarea sistemului SWIFT în România, pentru categoriile de mesaje aferente finanțării comerțului internațional, în derularea și finanțarea proiectelor comerciale de anvergură, implicând produse și structuri complexe.

Cu participări la cursuri și seminarii interne și internaționale, cu responsabilități în formarea noilor angajați în ceea ce privește produsele fezabile activității privind finanțarea comerțului, lectorul va împărtăși cursanților know-how-ul necesar înțelegerii și asimilarii mecanismului complex al garanției bancare, al utilizării acesteia transparent și echidistant față de clienți.

Înscrierea la seminar se face prin completarea fişei anexate și transmiterea acesteia la adresa de email anca.strachinescu@ibr-rbi.ro, cu CC la adresa membri@ccib.ro, cu mentiunea apartenenței la CCIB ca membru, pentru a beneficia de tariful redus.

Invitaţia este generată de către IBR sub forma unui link, care va fi transmis participanților de către organizator, cu câteva zile înainte de data de începere a cursului. Aceștia trebuie să acceseze linkul primit la data şi ora cursului.

Cursanţii vor avea nevoie de un calculator (laptop), dotat cu sistem de operare minimum WINDOWS 7, placă de sunet integrat şi browserul Chrome. În cazul în care accesul la un calculator nu este posibil, cursanţii pot participa la întâlnirea online şi de pe telefon cu condiţia de a-şi fi descărcat şi instalat înainte aplicaţia. Ideal ar fi totuşi un calculator pentru condiţii optime de vizualizare.

La finalul seminarului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs). 

 

Informații suplimentare:
Institutul Bancar Român
Anca Străchinescu, specialist formare,
Telefon: 0748 886 818, e-mail: anca.strachinescu@ibr-rbi.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up