Seminar la CCIB pe tema sprijinului oferit de Comisia Europeană, prin Biroul de Asistență și Audit asupra Sancțiunilor, IMM-urilor care vor să comercializeze produse și servicii în Iran

image_pdfimage_print

În dorința oferirii unor oportunitati de internaționalizare a afacerilor firmelor membre, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat la sediul său, în a doua decadă a lunii mai, un seminar dedicat firmelor, în special din sectorul IMM, interesate să-și promoveze produsele și serviciile pe piața Republicii Islamice Iran.

Evenimentul, moderat de Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, la care au participat reprezentanți ai firmelor membre, a fost susținut de Adrian Bazavan, director de proiect la ”Due Diligence Helpdesk on EU Sanctions for EU SMEs dealing with Iran” (Biroul european de Asistență și Audit cu privire la sancțiuni pentru IMM-uri care tranzacționează în Iran) de la Bruxelles.

Odată cu implementarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JPCoA), în 2016, Uniunea Europeană a ridicat majoritatea sancțiunilor economice și financiare impuse asupra Iranului, permițând un spectru larg de activități comerciale, cu câteva excepții. Măsurile restrictive aflate încă în vigoare se referă la proliferare (arme, tehnologia rachetelor, transferuri și activități nucleare, anumite metale și software) și la încălcări ale drepturilor omului (restricții asupra anumitor persoane și interdicții de export asupra unor bunuri folosite pentru represiune internă și pentru monitorizarea telecomunicațiilor).

În prezentarea sa, Adrian Bazavan a precizat că Biroul pe care îl coordonează pune la dispoziție IMM-urilor europene, în mod gratuit, consultanță și verificări de tip due-diligence prin care pot identifica potențiale riscuri referitoare la încălcarea sancțiunilor comerciale europene. Astfel, pe de-o parte, companiile europene își reduc semnificativ riscurile de tranzacționare, iar pe de altă parte, oferă un argument solid instituțiilor financiare partenere pentru a facilita activitățile comerciale avute în vedere. Biroul de Asistență cooperează îndeaproape cu un alt mecanism pus la dispoziție de UE, Instrumentul de sprijinire a schimburilor comerciale (INSTEX). Acesta este un vehicul cu scop special menit să faciliteze plățile aferente comerțului legitim dintre UE și Iran.

Prezentarea a fost urmată de întrebări și răspunsuri, Adrian Bazavan invitând firmele românești să se adreseze Biroului de la Bruxelles cu solicitări punctuale de asistență. Conducerea CCIB a asigurat pe cei prezenți că poate oferi informații utile membrilor săi, firmelor bucureștene în general, cu privire la mediul de afaceri din Iran și oportunități de afaceri de pe piața locală, pe măsura apariției acestora, cu respectarea sancțiunilor UE în vigoare.

În aceeași zi, Adrian Bazavan a făcut o prezentare similară în fața membrilor Consiliului de Export, cu ocazia reuniunii găzduite în Palatul CCIB.

Mircea TOADER
mircea.toader@ccib.ro

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up