Sri Lanka Investment Forum 2021

image_pdfimage_print

În perioada 7 – 9 iunie 2021, Consiliul de Investiții din Sri Lanka în colaborare cu Ceylon Chamber of Commerce și Colombo Stock Exchange au organizat cel mai mare forum virtual de investiții din Asia, cu circa 3.500 de participanţi înregistraţi, informează Ambasada României în Sri Lanka.

În cele trei zile ale manifestării, lucrările au fost deschise, pe rând, de: Gotabaya Rajapaksa, președintele Sri Lankăi, Mahinda Rajapaksa, primul ministru al Guvernului, şi Ajith Nivard Cabraal, ministru de stat pentru piața de capital. Intervențiile la Forum ale reprezentanților statului au urmărit, în principal, să furnizeze investitorilor străini informaţii utile, astfel încât aceştia să-şi formeze o imagine de ansamblu asupra oportunităților de investiții directe în economia și pe piața de capital din Sri Lanka.

Șeful statului și premierul au insistat asupra prezentării proiectului Colombo City Port ca un “key service hub” pentru una dintre regiunile cu cea mai rapidă creştere din lume. Potrivit sursei citate, poziția strategică unică în Oceanul Indian, pe itinerariul principalei rute maritime care leagă estul cu vestul, la câteva ore de zbor cu avionul de principalele mari orașe ale regiunii; foarte buna conectare internaţională a oraşului Colombo; infrastructura portuară de nivel mondial din Colombo și Hambantota; stabilitatea politică, instituțiile robuste și infrastructură socială bună; forța de muncă educată și capabilă; infrastructura energetică, de transport rutier și feroviar în proces continuu de modernizare sunt câteva dintre argumentele aduse de președintele ţării, Gotabaya Rajapaksa, pentru a convinge oamenii de afaceri străini să investească în Sri Lanka.

Premierul a fixat drept țintă atragerea de către Colombo City Port a minimum 15 miliarde USD investiții străine directe în următorii 5 ani, scop în care a susținut că legea de funcționare adoptată recent oferă investitorilor străini și sri lankezi posibilitatea să facă afaceri profitabile în mod transparent, fără să fie afectați de bariere birocratice care nu sunt necesare, informează Ambasada României în Sri Lanka. Șeful statului a evidențiat determinarea guvernului de a crea un mediu de afaceri atractiv și prietenos pentru atragerea unui mare volum de investiții străine care să permită dublarea, până în anul 2030, a PIB-ului Sri Lankăi, respectiv 8.000 USD/locuitor.

Conform sursei citate, atât șeful statului cât și premierul au încurajat oamenii de afaceri să investească în sectorul agricol al țării, pentru creșterea producției, prin introducerea de noi tehnologii și echipamente şi folosirea exclusiv a îngrășămintelor organice.

De asemenea, demnitarii sri lankezi au invitat investitorii străini să dezvolte pe scară largă proiecte în domeniul energiei regenerabile, în special solară și eoliană, având în vedere obiectivul guvernului de a renunța progresiv la combustibilii fosili și la obținerea, până în anul 2030, a 70% din necesarul de energie al țării din surse curate, regenerabile.

Industria mecanică, electronică, IT, turismul sunt alte domenii de interes pentru investiții străine directe în economie, menționate de către demnitarii sri lankezi, după cum arată sursa citată.

Potrivit Ambasadei României în Sri Lanka, în intervenția sa la Forum, generalul Shavendra Silva, Comandantul Armatei, șeful Centrului Național pentru Gestionarea COVID-19, a subliniat că nu au fost întârziate marile proiecte de investiții chiar dacă țara este încă afectată de pandemie, iar sănătatea și siguranța lucrătorilor nu a fost compromisă. În plus, vorbitorul a arătat că Sri Lanka a promovat pe termen scurt, în condiții de pandemie, sejururi turistice pentru vizitatorii străini prin sistemul “Bio Secure Bubble”, sistem care este perfecționat în permanență. (C.Ş.)

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up