În perioada 15 octombrie – 6 noiembrie, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat etapa pe sector a Topului firmelor din Capitală, pentru a sărbători performanțele în afaceri ale companiilor din aceste unitatăți administrativ-teritoriale. Galele de înmânare a premiilor au avut loc în eleganta și rafinata Aulă Carol I din Palatul CCIB și au fost organizate cu sprijinul primăriilor de sector (cu excepția Topului firmelor din sectorul 4).
La evenimente au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii din sectoarele Capitalei, reprezentanţi ai administraţiei centrale și locale, dar și ai unor organizaţii neguvernamentale. Printre personalitățile care au onorat invitaţia Camerei București s-au aflat: George-Cristian Tuță, primarul sectorului 1; Cristian Popescu Piedone, primarul în funcție al Sectorului 5; Vlad Popescu Piedone, primarul ales al sectorului amintit; Paul Moldovan, administratorul public al Sectorului 6, Cristian Olteanu, director de cabinet al noului primar al sectorului 2, Rareș Hopincă. Totodată, am avut plăcerea de a-i avea oaspeți pe: Gheorghe Dănuț Bogdan, secretar de stat în Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Victor Banţa, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), dr. Doru Laurian Frunzulică, vicepreședinte al Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Sorin Toader, director general, Departament Comerț Exterior, și Stelian Samson, directorul Direcției Promovarea Exportului, ambii din cadrul Agenției amintite, Camelia Luciana Taină, director general, Direcţia Generală Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM din MEAT, și Dumitru Stoica Istrate, director la același minister.
Laureaţii topurilor au fost stabiliţi conform unei metodologii complexe și riguroase, aplicate unitar la nivelul sistemului cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și al capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Cel mai mare număr de firme laureate a fost consemnat în sectorul 1 (4.028 firme), urmat de sectorul 2 (3.708 firme) și de sectorul 3 (3.554 firme). De precizat că la nivel de sector au fost premiate între 29,8% din firmele considerate eligibile (în sectorul 3) și 40,6% (în sectorul 5).
În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii laureate la nivel de sector activează în domeniul serviciilor, fiind urmate de firmele din domeniul comerţului şi de cele cu profil industrial. Cumulat, cele trei domenii concentrează între 79% și 81,4%, în funcție de sector. Ponderi mai reduse revin cercetării dezvoltării şi high-tech-ul, construcțiilor și turismului. Clasamentul domeniilor este închis de agricultură, silvicultură şi pescuit cu maximum 2% din totalul laureaților.
Din punct de vedere economic, cel mai puternic sector din Capitală este sectorul 1, urmat de sectoarele 2 și 6. „Cele patru mii de companii laureate din sectorul 1 au realizat o cifră de afaceri cumulată de 325 miliarde lei (cca. 65 mld euro) și un profit din exploatare de 38 miliarde lei (adică cca. 7,6 mld euro), cifre care plasează acest sector pe prima poziție în competiția economică cu celelalte unități administrativ teritoriale din capitală – la distanță semnificativă de cel de al doilea clasat – și pe o poziție superioară foarte multor județe din țară”, a precizat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei București, în deschiderea Galei.
Conform datelor disponibile, rata profitului din exploatare variază între 7,3% (în sectorul 6) și 12,4% în sectorul 5. Procente superioare mediei pe Bucuresti (10,1%) se consemnează și în sectoarele 1 (11,6%), 3 (11,1%) și 4 (10,5%).
Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2023, în cadrul evenimentelor au fost decernate premii speciale Primăriilor sectoarelor 1, 2, 5 și 6, precum și unor companii, antreprenori și personalități din diverse domenii de activitate, inclusiv din mass media.
Cristina ȘERBĂNESCU
cristina.serbanescu@ccib.ro