Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti mi-a facut onoarea sa-mi adreseze invitaţia de a mă alătura unui demers pe care îl consider de o deosebită însemnatate: un numar special al revistei „Legal Magazin” dedicat acestei aniversări. Răspund generoasei invitaţii convins că, la împlinirea a 150 de ani de activitate neîntreruptă, Camera de Comerţ bucureşteană, înţelegandu-şi menirea, contribuie la antrenarea comunităţii de afaceri din România să privească şi înapoi, învăţând lecţiile istoriei, ca să vadă mai bine înainte. Mai cu seamă că aniversarea prestigioasei instituţii are loc în anul în care omagiem Marea Unire de la 1918. O bună ocazie de a trage învăţăminte, în prezent, din acele înfăptuiri ale înaintaşilor noştri pe culmea cărora s-a născut evenimentul mareţ de acum o sută de ani.
În fond, ce au facut înaintaşii noştri din a doua jumatate a veacului al XlX-lea şi din primele două decenii ale veacului XX. Au întarit statul, au dezvoltat şcoala şi cultura şi, pe acest fond, au adunat cap la cap doua valori fundamentale, capitalul, atât cât aveau, şi munca, atât cât au putut obţine, punând în mişcare toate motoarele societaţii.
Modelul românesc din anii 1859-1916 ne poate fi azi îndreptar dacă vrem ca munca, împreună cu capitalul si cu intreprinzătorii, să producă valori adaugate consistente. Valorificarea acestui model, astazi, este posibilă numai pe masură ce societatea noastră va învăţa să raspundă unor întrebări cardinale. Cred că merită, în anul Centenarului Marii Uniri, sa fie deschisă o dezbatere cu tema “Locul României în lume şi problema decalajelor istorice faţă de ţările dezvoltate”. Pentru Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, aceasta aniversare – eveniment cu puternice semnificaţii, ce se înscrie în şirul momentelor importante legate de comunitatea economică, de cultură şi de civilizaţia afacerilor – este o bună ocazie pentru a se implica într-o dezbatere cu analize menite să aducă în prim-plan nu doar ceea ce societatea românească a facut deja, ci mult mai mult: ce mai avem de facut.
Cred că acest numar special al revistei “Legal Magazin” şi-ar putea înscrie, ca motto, ideea ca soluţiile pentru problemele complexe nu se pot întemeia nici pe reţete şi nici pe tipare, ci pe analize profunde raportate la realităţile interne şi judecate în context global. Camera de Comerţ şi Industrie bucureşteană şi-ar afirma astfel preocuparea pentru stimularea acelor locomotive gata sa-şi grăbeasca înaintarea şi să tragă dupa ele întreaga societate.
Îmi face placere, totodată, să adresez calde felicitari Camerei de Comerţ şi Industrie în acest moment aniversar. Nu pentru cei 150 de ani pe care-i implineşte, căci vârsta nu-i un merit. Deşi, în împrejurarile complexe ce definesc istoria acestor 150 de ani, faptul ca instituţia a rezistat în tot acest timp e un merit. Cu deosebire însă, vă adresez felicitări pentru tot ceea ce aţi înfăptuit, însoţite de urarea de noi succese.
La mulţi ani!”