Marţi, 30 iulie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a lansat seria de evenimente cu frecvenţă lunară „Business Breakfast”. În cadrul acestor întâlniri, reprezentanţii mediului de afaceri au posibilitatea de a intra într-un dialog mai puţin convenţional, dar eficient cu specialişti, consultanţi şi politicieni de top, pe teme de interes economic şi de afaceri.
Invitatul special al primului eveniment din serie a fost Dan Enache, secretar de stat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, în cadrul Ministerului Economiei, care, alături de gazda Business Breakfast-ului, Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte al Camerei bucureştene, a discutat cu managerii şi antreprenorii prezenţi despre soluţiile pentru sprijinirea IMM-urilor şi dezvoltarea afacerilor.
Potrivit secretarului de stat Dan Enache, scutirea de la plata impozitului pe profit a microîntreprinderilor în primul an de funcţionare, cu condiţia menţinerii activităţii încă doi ani, scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, reducerea cu 50% a contribuţiilor la asigurări sociale datorate de companiile care angajează tineri sub 25 de ani, persoane care au depaşit 55 de ani, sau lucratori necalificati sunt câteva dintre măsurile de stimulare a mediului de afaceri cuprinse în proiectul legislativ de modificare a Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor.
Noul sistem de impozitare a activităţilor turistice, de alimentaţie publică, dar şi a activităţilor de prestări servicii din sectorul auto; introducerea conceptului de control major fiscal pentru IMM (o singură dată la trei ani), programele dedicate tinerilor antreprenori, modificările necesar a fi operate (de exemplu la nivel de tarif vamal şi achiziţii publice) în contextul negocierii TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) de către Uniunea Europeană şi SUA, măsurile de reducere a birocraţiei, dezvoltarea programelor de mentorat în vederea sprijinirii antreprenorilor aflaţi la început de drum au fost alte subiecte discutate pe larg în cadrul primei ediţii a Business Breakfast.
În prezent, în România circa 98% din companii sunt încadrate în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii. Acestea realizează 70% din PIB-ul ţării noastre şi doar 30% din exporturi. Din păcate, potrivit unei analize Intesa Sanpaolo Bank, 50% dintre IMM-urile nou-înfiinţate dispar în primii doi ani de activitate din cauza incapacităţii manageriale şi a presiunii fiscale.
Dintre problemele ridicate de reprezentanţii mediului privat punctăm: necesitatea adoptării Legii insolvenţei, oportunitatea stimulării industriei de tehnologia informaţiei, plata TVA la importurile de componente/materii prime/materiale utilizate în procesul de producţie, dificultăţile aferente finanţării afacerilor (garanţii mari solicitate pentru credite, perioada lungă de analiză a dosarelor), necesitatea dezvoltării unor programe de stimulare a accesului la fonduri europene.
În cadrul ediţiilor din septembrie şi octombrie ale Business Breakfast vor fi tratate temele „Fondurile europene – surse de finanţare şi soluţii de business pentru 2014 –2020” şi „Internaţionalizarea afacerilor, oportunităţi de export pentru firmele româneşti”. De asemenea, începând cu luna septembrie, Camera bucureşteană, în parteneriat cu Ministerul Economiei, lansează seria evenimentelor intitulate „Ziua oportunitatilor de afaceri”, menite sa contribuie la încurajarea exporturilor şi la o mai bună cunoaştere a condiţiilor de intrare pe pieţele externe şi a oportunităţilor oferite de acestea.
Prima ediţie a Business Breakfast s-a desfăşurat în parteneriat cu COFACE România şi a fost susţinută de Intesa Sanpaolo Bank.
Biroul de Presă al CCIB