DSC_0102[1]

CCIB a premiat competitivitatea la cea de a XIX-a editie a Topului Firmelor din Bucuresti

„Performanţele celor aflaţi în top la această ediţie sunt cu atât mai meritorii cu cât au fost răsplătite rezultatele obţinute în 2011, an marcat, încă, de efectele uneia dintre cele mai lungi şi puternice crize economico-financiare pe care le-a cunoscut lumea. În contextul în care în Uniunea Europeană, dar şi pe plan mondial, redresarea economică rămâne relativ fragilă, a vorbi despre afaceri de succes, precum cele ale premianţilor noştri, înseamnă a vorbi despre competitivitate, generată de productivitatea ridicată şi, foarte important, de un management performant şi de o cultură organizaţională solidă”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea ediţiei a XIX-a Topului Firmelor din Bucureşti.

Începând cu anul 2010, Camera bucureşteană decernează, anual, Trofeul HERMES unor personalităţi din afara sistemului cameral. Anul acesta, ca omagiu adus contribuţiei sale la consolidarea comunităţii de afaceri şi în semn de respect pentru efortul de a cultiva – cu stăruinţă şi tenacitate – valorile civilizaţiei europene şi principiile societăţilor democratice în viaţa politică, culturală şi socială românească, Trofeul HERMES a fost acordat fostului preşedinte al României, prof. univ. dr. Emil Constantinescu. „Mulţumesc pentru onoarea făcută prin acordarea Trofeului Hermes, onoare strâns legată de prestigiul pe care Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti l-a căpătat şi care este o garanţie a modului în care comunitatea de afaceri a contribuit şi va contribui la progresul societăţii noastre”, a declarat preşedintele Emil Constantinescu cu această ocazie. Excelenţa Sa a vorbit despre criza morală cu care se confruntă societatea românească, despre necesitatea construcţiei, cu ajutorul elitelor intelectuale româneşti, a unei strategii de dezvoltare durabilă a ţării noastre şi despre rolul important pe care Camera bucureşteană îl poate juca în această construcţie, datorită acţiunilor sale consecvente de apropiere a mediului academic de mediul economic.

La eveniment au participat, alături de oameni de afaceri de succes, personalităţi marcante ale lumii academice şi oficialităţi de la nivelul Executivului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ, organizaţii patronale. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat prof. dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; Silviu Gabriel Szentesi, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică; Gabriela Ţigu şi Nicolae Istudor, prorectori ai Academiei de Studii Economice, Ion Stănciulescu, preşedintele Patronatului Român din Cercetare-Proiectare, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform celei mai severe şi complexe metodologii, aprobată şi aplicată unitar, la nivel naţional, în întregul sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a treisprezece elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Pentru a nu lăsa inerţia instituţiilor statului să afecteze poziţionarea în clasament a companiilor care au de recuperat creanţe în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului, ca element de noutate, la nivel cameral s-a luat decizia ca anul acesta datoriile acestor companii faţă de aceleaşi bugete să fie compensate cu sumele de recuperat.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 132.076 de firme din Bucureşti care au depus bilanţul aferent anului 2011, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 28.189 de firme (21,3% din total). Dintre acestea, au fost premiate 3.881 de firme, în cadrul a 251 de clase de activităţi, structurate pe şase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ, turism; agricultură, pescuit, piscicultură. În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe de activităţi companiile au fost premiate pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Capacitatea de inovare a oamenilor de afaceri bucureşteni este răsplătită cu Trofeul creativităţii, decernat în baza datelor furnizate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Sponsor Oficial: Dacia Group

Sponsori Gold: BCR, Rin Grand Hotel

Sponsor Silver: SC Apulum 94 SRL

Parteneri media: Radio România Bucureşti, RFI România, România liberă, Curierul naţional, Puterea, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Tribuna economică, Jurnalul de Investigaţii, Ziua News, Finanţe şi Afaceri, Bursa Construcţiilor, Business Press, Ziua Cargo, Business Point, Business Adviser, B365.ro, Afacerea, Media Bloc, Spin Media

Biroul de Presă al CCIB