Colaborarea pe proiecte, solutie pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-siriene

„Aceasta intalnire se inscrie in strategia Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) de a extinde relatiile economice, stiintifice si academice cu tari din afara Uniunii Europene (UE)“, a declarat Sorin Dimitriu, vicepresedinte CCIR si presedintele Camerei bucurestene, cu ocazia intrevederii pe care a avut-o cu ES Walid Othman, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ambasadei Republicii Arabe Siriene in Romania .

„Este important sa revenim la colaborarea pe proiecte“, a apreciat Sorin Dimitriu, intrucat schimburile economice romano-siriene sunt modeste – 183,6 mil. dolari la nivelul anului 2008. Potrivit presedintelui CCIB, firmele romanesti se pot implica in modernizarea complexelor industriale din Siria, precum si in construirea unora noi (rafinarii, fabrici de ciment si fosfati, statii de electrificare etc.). De asemenea, presedintele CCIB a invitat companiile siriene sa dezvolte afaceri in tara noastra, beneficiind astfel de facilitatile oferite de Romania investitorilor straini, precum si de oportunitatile ce decurg din calitatea sa de membru al UE, inclusiv prin participarea, alaturi de parteneri romani, in proiecte finantate prin diverse programe interne si internationale.

Avand in vedere reputatia excelenta pe care scoala romaneasca o are in Siria, dezvoltarea relatiilor la nivel universitar – schimburi de studenti si de profesori, programe de masterat, organizarea de doctorate, inclusiv in co-tutela – reprezinta un alt palier de colaborare intre cele doua tari, a apreciat in cadrul intrevederii Sorin Dimitriu. Potrivit ES Walid Othman, circa 35.000 de sirieni au absolvit facultati, au facut masterate si doctorate in diferite specializari la noi in tara. In opinia presedintelui Camerei bucurestene, nu este de neglijat cooperarea in domeniul cercetarii, mai ales ca Romania are laboratoare moderne, ce corespund standardelor europene.

Pentru a impulsiona dezvoltarea relatiilor romano-siriene CCIB are in vedere nu numai organizarea unei misiuni economice in Siria in toamna acestui an, ci si reactualizarea protocoalelor de colaborare cu organizatiile similare din Damasc si Aleppo. Apreciind activitatea Camerei bucurestene in aceasta directie, precum si disponibilitatea de colaborare a conducerii acesteia, ES Walid Othman a exprimat intreaga deschidere de a sustine proiectele CCIB pe aceasta piata si de a initia, impreuna cu organizatia noastra, altele noi, in beneficiul celor doua comunitati de afaceri. De asemenea, Camera de comert bilaterala romano-siriana, pentru care se fac demersuri de infiintare, va contribui, in opinia ambasadorului Siriei la Bucuresti, la o mai buna conlucrare in domeniul economic intre cele doua tari.

Biroul de Presa al CCIB

Articolul anterior
Premise favorabile dezvoltarii durabile a economiei Capitalei
Articolul următor
Cercetarea, un domeniu care trebuie sa-si continue drumul