ccib_img_1339493532_120610_100ani_002_S4

Concert extraordinar dedicat împlinirii unui secol de la inaugurarea sediului istoric al CCIB

În seara zilei de 13 noiembrie, la Ateneul Român a avut loc un concert extraordinar, cu prilejul împlinirii unui secol de la inaugurarea sediului istoric al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a interpretat Rapsodia a II-a, de George Enescu, Uvertura la opera „Forţa destinului”, de G. Verdi, dansuri româneşti, de B. Bartok, suita din opera „Carmen”, de G. Bizet, vals din suita „Lacul Lebedelor”, de P.I. Ceaikovski, La boutique Fantasque, de G. Rossini şi O. Respighi, uvertura la opera „Candide” de L. Bernstein.

După ce a mulţumit personalităţilor prezente la concert, prof. dr. ing Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB a explicat că prin această manifestare Camera Capitalei doreşte să omagieze „un moment istoric esenţial în zidirea României moderne: inaugurarea, în urmă cu un veac – la 23 mai 1911 – a clădirii monumentale, a sediului Camerei Bucureşti”, instituţie de prim rang in viaţa economică românească.
Ca majoritatea instituţiilor fundamentale ale României moderne, şi CCIB are drept ctitor pe Regele Carol I. Suveranul a decis in 1904 să acorde Camerei bucureştene “un teren al statului cu o suprafaţă de 2.215 mp, aflaţi la colţul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actuala strada Ion Ghica) unde odinioară fusese aşezat Senatul ţării”, a amintit preşedintele Camerei.
Imobilul, proiectat de arhitectul Ştefan Burcuş, construit pe o structură de rezistenţă realizată de Gogu Constantinescu (inventatorul sonicităţii) şi beneficiind de o bogată ornamentaţie, datorată lui Emil Becker, a fost inaugurat în prezenţa regelui Carol I, a guvernului şi a membrilor Camerei de Comerţ.
Cu acest prilej, Carol I a subliniat: „Camerele de comerţ şi de industrie au dat guvernului un preţuit sprijin, prin sfaturi luminate şi lucrări însemnate. Am marea mulţumire a recunoaşte că aceste sfaturi şi lucrări au avut întotdeauna în vedere nu interese particulare, ci binele obştesc. Urez dar Camerei de Comerţ şi Industrie din Capitală să fie pildă neclintită şi ca munca ei pe câmpul economic, de-a pururea inspirată de interesul general al ţării, să fie spornică şi rodnică”.
Preşedintele Dimitriu a subliniat că, de-a lungul istoriei, „activitatea Camerei a fost spornică şi rodnică. În iunie 1868, pentru prima dată în România, CCIB s-a numărat printre cei care au pus problema necesităţii „întabulării firmelor comerciale”.
Apoi, CCIB este autorizată să publice rata medie de schimb a principalelor valute străine, este coautoare a textului primei legi a mărcilor şi tot ea propune legea pentru încurajarea industriei naţionale. În 1895, Camera Bucureşti deschide primul birou de informaţii comerciale, iar încă din 1899 îşi face cunoscută poziţia cu privire la carteluri. În 1926, la iniţiativa Camerei Bucureşti, este introdus cecul poştal ca instrument de plată fără numerar. Camera sprijină şi finanţează învăţământul comercial şi de meserii şi contribuie cu o sumă generoasă la construirea sediului Academiei de Studii Economice. Sunt numai câteva dintre acţiunile care au arătat cât de importantă a fost implicarea CCIB în economia ţării”.
Sediul istoric al CCIB este naţionalizat în 1949, odată cu celelalte bunuri patrimoniale ale întregului sistem cameral şi redobândit în toamna lui 2008.
Înca din 1861 starostele neguţătorilor bucureşteni, C.A. Rosetti, explica, necesitatea independenţei camerelor de comerţ faţă de guvern: „Ministerul Finanţelor, de care atârnă comerţul şi industria ţării, nu poate, cu toată bunăvoinţa ce ar avea, a se ocupa mai special de aceste reforme şi îmbunătăţiri, fiindcă îi lipseşte timpul material şi, mai cu seamă, fiindcă interesele comerţului şi industriei nu sunt totdeauna compatibile cu interesele fiscului, ba adesea îi sunt şi opuse”.
Sorin Dimitriu a declarat: „Cu prilejul aniversării a 100 de ani de existenţă a sediului istoric al Camerei Capitalei, realizat cu suportul generos al Regelui Carol I, precum şi cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani de către Majestatea Sa, Regele Mihai al României, Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a hotărât ca Trofeul Hermes – 2011 să fie acordat Majestăţii Sale, Regele Mihai, ca omagiu adus contribuţiei Casei Regale a României la modernizarea şi consolidarea Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti”.
Preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a anunţat că acest concert extraordinar inaugurează un ciclu anual de concerte organizate în luna noiembrie de către Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Concertul extraordinar de la Ateneu, care s-a bucurat de un imens succes, a avut numeroşi sponsori, fără de care evenimentul nu ar fi putut avea loc: Eximbank (sponsor Gold+), OMV Petrom (sponsor Gold), East Electric, Olimpic International, INCDMTM (sponsori Silver), Rominvent, ATO EM, Lazăr Group Comex (sponsori Bronz) precum şi mai mulţi parteneri media: Radio România Bucureşti FM, Radio România Muzical, RFI, România liberă, Căminul, Curierul naţional, Jurnalul naţional, TV SIGMA, Agerpres, Şapte seri, Business Press, Puterea, Bursa, Bursa Construcţiilor, Together for Your Business, Apulum, Business Point, Business Adviser, Media Bloc, Spin Media şi jurnalul online Afacerea.

Biroul de presă al CCIB