„Suntem onorați să găzduim aceste reuniuni sectoriale în sediul istoric al Camerei bucureștene, în condițiile în care o axă prioritară a activității noastre vizează sprijinirea internaționalizării afacerilor companiilor românești, îndeosebi a IMM-urilor, prin acordarea de consultanță și asistență personalizate, inclusiv pe piețele de destinație”, a declarat dl. prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în deschiderea primei serii de întâlniri B2B ale consilierilor economici din ambasadele și consulatele generale ale României cu reprezentanți ai comunității de afaceri românești.
Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) în parteneriat cu CCIB, a făcut parte din programul „Săptămânii diplomației comerciale”, ce se desfășoară la București, în perioada 25-29 iunie 2018.
„După sesiunea inaugurală, oficială, de ieri, conform programului, de astăzi intrăm în dialog cu mediul de afaceri. Noi, conducerea MMACA și reprezentanții din străinătate ai ministerului, suntem la dispoziția comunității de business, suntem aici pentru a răspunde la întrebările antreprenorilor și managerilor”, a afirmat dl. Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, subliniind colaborarea foarte bună cu echipa Camerei bucureștene. „De fapt, aceasta este relația firească între camerele de comerț și MMACA. Lucrăm împreună pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, a punctat, de asemenea, ministrul Oprea.
Despre colaborarea eficientă între mediul public și privat, în beneficiul comunității de afaceri a vorbit și dl. dr. Mihai Ionescu, președintele executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, co-președinte al Consiliului de Export, care a propus ca începând cu anul viitor, programul „Săptămânii diplomației comerciale” să includă și „Conferința Națională a Exportatorilor”, eveniment organizat de către MMACA, Consiliul de Export și Camera bucureșteană.
Astăzi, oameni de afaceri care activează în: industria construcțiilor de mașini, inclusiv livrări complexe; autovehicule și accesorii, subansamble auto; nave și componente; aeronave și subansamble; industria de securitate și apărare; industria electronică; echipamente și aparate electrice, electrotehnice și energetice; tehnologia informației și comunicații, metalurgie și siderurgie; industria petrolului, foraj au avut ocazia să obțină de la dna. Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în MMACA, copreședinte al Consiliului de Export și de la cei 54 consilieri economici și comerciali prezenți informații valoroase. Astfel, principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor B2B au vizat: oportunități de intrare a companiilor autohtone pe piețele țărilor de reședință, tendințe internaționale în aceste domenii, exemple de bune practici, posibilități concrete de investiții oferite de țările în care țara noastră are reprezentare economică, zone în care pot fi derulate investiții și parteneriate comerciale, cadrul juridic și fiscal, caracteristici economice și politice ale fiecărui stat de reședință.
De aceeași oportunitate vor beneficia mâine oamenii de afaceri din: industria textilă; design vestimentar, bijuterii și accesorii de lux; industria pielăriei; industria alimentară, inclusiv produse bio; mobilă și prelucrarea lemnului; construcții și materiale de construcții; produse din cauciuc, material plastic și termopane; produse chimice, inclusiv medicamente și cosmetice; produse din sticlă și porțelan; artizanat.
Biroul de Presă al CCIB