„Deşi în primele şapte luni ale acestui an valoarea schimburilor comerciale româno-egiptene a crescut cu 79% faţă de perioada similară a anului precedent, înregistrându-se un reviriment al schimburilor după trei ani ani de scădere, apreciez că încă există pe ambele pieţe oportunităţi insuficient exploatate în plan bilateral. Promovarea turismului ar putea să constituie o prioritate, prezența mai multor firme de specialitate în delegația egipteană confirmând aceasta. De asemenea, cooperarea în domeniul industrial, în agricultură, dar şi în domeniul cercetării poate conduce la o dezvoltare semnificativă, durabilă şi predictivă a relaţiilor economice şi comerciale dintre ţările noastre”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, co-preşedinte al Consiliului Afaceri România-Egipt (CARE), preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea celei de a şaptea sesiuni a Consiliului.
În cadrul acestui eveniment, onorat de prezenţa E.S. Ayman Aly Osman Hassan, ministru plenipotenţiar pentru afaceri comerciale şi economice în cadrul Ambasadei Republicii Arabe Egipt la Bucureşti, au fost stabilite domeniile prioritare pentru perioada următoare, având în vedere interesul exprimat de oamenii de afaceri, potenţialul celor două economii şi avantajele generate de poziţiile geo-strategice ale României şi Egiptului. Cu acest prilej, partea română a Consiliului a fost extinsă, fiind acceptaţi membri noi, interesaţi de colaborarea cu parteneri egipteni.
În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită s-a acordat turismului, domeniu-cheie pentru ambele ţări. Ing. Ahmed Fouad El Sokkary, co-preşedinte al CAER şi membru în Consiliul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA), a subliniat că în acest domeniu există oportunităţi semnificative, pe ambele pieţe. În acest context, a vorbit despre îmbunătăţirea climatului de afaceri din ţara sa şi despre condiţiile oferite investitorilor străini, dar şi despre proiecte ce ar putea fi dezvoltate de oameni de afaceri egipteni în ţara noastră.
Interesul pentru cooperare în turism a fost exprimat şi de specialişti în domeniu. Astfel, George Sorin Nicolescu, preşedintele Secţiunii Turism a CCIB şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, a punctat că Egiptul este una dintre ţările preferate de turiştii români. Conform preşedintelui Secţiunii Turism a CCIB, datele statistice indică o creştere a numărului de turişti pe această destinaţie în 2018, iar prognozele sunt încurajatoare, în contextul în care începând cu luna noiembrie vor fi operate noi curse charter către staţiunile turistice de la Marea Roşie. George Sorin Nicolescu a invitat firmele de specialitate din delegaţia egipteană să ia în considerare atât participarea la Târgul internațional de turism organizat de Romexpo, cât și includerea în oferta lor a unor pachete turistice în Transilvania şi în staţiunile balneo-climaterice româneşti.
O prezentare primită cu interes atât de partea română, cât şi de cea egipteană a fost cea a lui Ovidiu Apostol, director de dezvoltare, marketing şi comunicare al Romelectro, care a vorbit despre oportunităţile în domeniul investiţional oferite de Egipt, (proiecte complexe în energie, petrochimie, gaze naturale, apă), privite prin ochii unui reprezentant al unei companii româneşti care operează de ani buni pe această piaţă şi se bucură de o reputaţie excelentă.
Din delegaţia egipteană, condusă de ing. Ahmed Fouad El Sokkary, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii ce activează în: turism, inginerie, construcții, industria alimentară, material rulant, precum şi reprezentantul Zonei Economice Canalul Suez.
Evenimentul este urmat de un Forum de afaceri, axat pe întâlniri bilaterale, organizat de Camera bucureşteană împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA).
Informații de background
Schimburile comerciale româno-egiptene au avut o ecoluție ascendentă până în 2014, după care au scăzut, în următorii 3 ani. Astfel, în 2017, valoarea totală a schimburilor reciproce s-a redus cu 6,9% față de anul anterior (exportul s-a diminuat cu 13,1%, în timp ce importul s-a majorat cu 29,3%). În primele 7 luni ale anului 2018, datele statistice indică o o valoare a schimburilor comerciale de 548,5 mil. dolari (în creştere cu 79,1% faţă de primele 7 luni ale anului precedent), din care exportul s-a cifrat la 477,3 mil. dolari (dublu faţă de perioada similară a anului 2017), iar importul la 71,2 mil. dolari (+5,3%).
Biroul de Presă al CCIB