La 31 mai a.c., preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, s-a întâlnit, la sediul CCIB, cu domnul Lyuben Petrov, ministru adjunct al economiei, co-preşedinte al părţii bulgare la Consultările româno-bulgare privind cooperarea economică desfăşurate la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Din delegaţia care l-a însoţit pe demnitarul bulgar a făcut parte şi domnul Bronislav Denev, şeful Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Bulgariei în România. La întâlnire au participat, de asemenea, Mihai Andriţoiu, vicepreşedinte al CCIB şi preşedintele Secţiunii Comerţ, vicepreşedinte al Camerei bucureştene, şi George Vodislav, director general al CCIB.
În deschiderea întâlnirii, preşedintele Camerei bucureştene a făcut o prezentare succintă a CCIB, a rolului şi locului acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei, potrivit căreia spaţiul balcanic constituie o prioritate. „Dincolo de actul simplu de comerţ, firesc între două ţări vecine, cu o anumită complementaritate a economiilor şi cu o lungă tradiţie în acest domeniu, consider că relaţiile economice dintre ţările noastre pot cunoaşte o dezvoltare semnificativă prin concentrarea asupra cooperării în domeniul industrial, în proiecte pe terţe pieţe. Este o abordare care poate imprima consistenţă şi predictibilitate schimburilor comerciale bilaterale”, a declarat preşedintele CCIB. Acest punct de vedere a fost împărtăşit de înaltul oaspete bulgar, care a declarat: „Daca vrem să ne dezvoltăm, trebuie să fim mai flexibili, mai inovativi, să ne unim eforturile, să construim brand-uri comune şi să valorificăm oportunităţile care ni se oferă, inclusiv pe pieţe precum: Federaţia Rusă, ţările din fostul spaţiu sovietic, India şi R. P. Chineză.
Potrivit preşedintelui CCIB, domenii precum: industria, sectorul IT, prelucrarea produselor agro-alimentare, cercetarea (fizica nucleară, nanomateriale şi materiale cu memorie, aeronautică) oferă oportunităţi reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele două ţări. „Nanotehnologiile şi industria aeronautică sunt sectoare pe care trebuie să le abordăm cu prioritate în documentele noastre strategice”, a punctat, la rândul său, Lyuben Petrov.
În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate Bulgariei, urmată de o misiune economică a CCIB la Sofia, precum şi înfiinţarea, în viitorul apropiat, a unui Consiliu de Afaceri Româno – Bulgar, structură privată, cu un puternic caracter pro-activ, reprezintă paşi concreţi pentru o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de afaceri, cu efect asupra dinamizării şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale.
Ministrul adjunct al economiei din Republica Bulgaria, Lyuben Petrov, a apreciat în mod deosebit proiectele prezentate de preşedintele CCIB şi a exprimat întreaga sa susţinere pentru demersurile Camerei bucureştene vizând dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale, dar şi a cooperării în domeniile educaţional şi ştiinţific.
În finalul întâlnirii, şeful Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Bulgariei în România, aflat la sfârşitul misiunii sale în ţara noastră, a adresat mulţumiri echipei Camerei bucureştene „pentru deschiderea dovedită, pentru parteneriatul pe termen lung, pentru reuşita evenimentelor organizate împreună şi pentru prietenie”.
În anul 2015, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu Bulgaria s-a cifrat la 3,7 mld. euro, în creştere cu 6,3% faţă de anul anterior, plasând Bulgaria pe locul 11 în topul partenerilor comerciali ai ţării noastre. Exporturile româneşti au fost în valoare de 1,8 mld. euro (+2,2% faţă de 2014), ţara vecină fiind a 7-a piaţă de desfacere pentru mărfurile româneşti cu o pondere de 3,3% din exportul total, iar importurile din Bulgaria au crescut la 1,9 mld. euro (+10,5%, comparativ cu anul anterior), ceea ce îi asigură locul 11 ca piaţă de origine a mărfurilor intrate în ţara noastră, cu o cotă de piaţă de cca. 3%.
Biroul de Presă al CCIB